Треньорът на Ботев Пловдив Азрудин Валентич даде интервю за шведския сайт expressen.se. Както е известно, босненският специалист притежава и местен паспорт. А освен това е насочил поглед за нови попълнения именно към скандинавската страна.

„Азрудин Валентич трябваше да спасява Ботев Пловдив, когато го пое в началото на миналата година. През тази отборът финишира на трето място в класирането и придоби право на участие в Лигата на конференциите. Затова и се нуждае от подкрепления. И нищо чудно те да са от Швеция. „Скаутите ни наблюдават играчи, които са предизвикали интереса ни“, признава треньорът. Той отлично познава шведския футбол, от който бе част от 2002 до 2018 като треньор, преди да премине в датския Фремад Амагер. Когато собственикът на този клуб (б.р. – Антон Зингаревич) се премести в Ботев, Азрудин го последва“, пише в увода на интервюто.

Г-н Валентич, Ботев е класически клуб в България. И вие не само го оставихте в елита, а и го развихте. Как?

Първият етап наистина бе Ботев да оцелее. Следващата стъпка бе да направим добър състав за сезон 2021/22. Такъв, който да е сред първите 6 в класирането. След това идеята е да се класираме за евротурнирите и накрая да спечелим титлата. Визата за Лигата на конференциите вече е взета. А третото място е най-добрият резултат, който Ботев постига в шампионата от 27 години насам. Това е накратко.

Коя е следващата стъпка пред клуба?

Със сигурност да бъде завършен новият стадион, който в момента е в строеж. По този начин ще се доближим до хегемона Лудогорец – и като клуб, и организационно. Спортно-технически – нуждаем се от подсилване на отбора, за да отговаряме постоянно на предизвикателството за класиране в евротурнирите и дори за битката за титлата.

С оглед на факта, че имат дълга история в шведския футбол, сякаш е напълно нормално да погледнете към нашия пазар, още повече че вече сте го правили с привличането на Па Конате, Джак Лейн и Кевин Янсон. Така ли е?

Конате оставя отлична кампания зад гърба си. Той бе един от ключовите ни играчи през сезона. Джак Лейн вече не е с нас, но той ще остане в клубната история с двата важни гола, които отбеляза. Първо вкара в градското дерби срещу Локомотив, което спечелихме с 2:1. След това бе точен и в мача, с който спечелихме третото място (б.а. – 2:1 срещу Славия) и заслужихме участие в баража за Лигата на конференциите. Трябва да отбележа и факта, че Кевин Янсон имаше много успешен период при нас, благодарение на който получи атрактивна оферта от Южна Корея. Тя бе добра и за Ботев и се стигна до трансфер.

Тоест напълно ще е уместно да погледнете отново към шведския пазар, за да подсилите тима за новия сезон?

Да, абсолютно. Интересуваме се от футболисти, които играят в Швеция. Скаутите ни наблюдават играчи, които сме харесали. Правят го постоянно. Искаме да вземем такива футболисти. Ще видим дали ще се стигне до трансфер.

Колко време още се виждате в България?

Имам договор с Ботев до 30 юни 2023 година. Щастлив съм тук и чувствам, че има какво да направим, за да се развием още заедно. С клуба имаме еднакви амбиции.

А каква би била следващата логична стъпка в треньорската ви кариера?

В момента работя така, сякаш ще остана в Ботев Пловдив следващите 5 сезона. Това е моят начин. Иначе е много трудно да предвидиш какво и защо ще стане. Знаете, че резултатите диктуват почти всичко. Най-важното нещо за мен е един ден като си тръгна от Ботев, да почувствам, че наистина съм свършил нещо велико тук. И да оставя клуба на много, много по-добра позиция от тази, в която съм го поел.