През новия сезон в Трета лига отборите няма да имат право да използват чужденци, без значение дали става дума за граждани на ЕС или не, съобщиха от БФС. Правилото, което ще бъде записано в Наредбата е, че клубовете могат да използват единствено играчи, които са продукт на българските футболни школи. Разбира се, ако гражданин с различен паспорт е роден в България и е прекарал поне три години в школа у нас, то той няма да попада под ударите на това правило.

Централата обмисля и стимули за клубовете, които налагат млади български играчи с приоритет, вместо да се дава шанс на играчи над 30 години. Именно такава е идеята и на масовото пускане на втори отбори в Трета лига. Такива са в Югозападната дублиращите отбори на Септември (София), Пирин (Благоевград) и Хебър (Пазарджик), в Югоизточната на Берое и на Локомотив (Пловдив), на Северозапад Етър-2 и Ботев Враца-2, а в Североизточната Спартак (Варна)-2 и Лудогорец-3.

Предвид спецификата на Трета лига, то професионалните клубове няма да имат право да свалят в дублиращите си отбори играчи с трудови договори.

Вкарването буквално на девет юношески отбори в Трета лига, където да се сблъскат с мъжкия футбол, макар и на аматьорско ниво, ще бъде анализирано в края на сезон 2021/2022.

От друга страна това решение на толкова много клубове пък се отрази крайно негативно на Елитната юношеска група до 19 години, където има масови откази от участие. Последната новина оттам е, че и Нефтохимик (Бургас) вади отбора си до 19 години от тази дивизия и тя се свива вече на 11 отбора. Причината при бургазлии обаче е липса на финанси и необосновани разходи за първенство, което вероятно живее последните си месеци.