Николай Киров начело на Арда, 13.04.2021

Нийколай Киров говори за периода си в Ботев Пловдив, както и за загубата с 6:0 от Локо Пд след неговия престой в тима на жълто-черните. Той направи това в пространно интервю за Кодспорт.

– Липсва ли ви дербито Ботев – Локомотив? Как изглежда то отвътре – може ли да кажете сега, когато не сте ангажиран пряко с „жълто-черните“?

– Доста сериозен двубой, в който напрежението върху треньорите е най-голямо. Подготовката за един такъв мач е доста различна. Много е трудно преди тези срещи, но започне ли един път мачът, влизаш в него и забравяш за всичко.

– Тежко ли преживяхте загубата с 0:6 от Локо?

– Не ми беше приятно по никакъв начин. Не крия никога, че имам симпатии към отбора на Ботев. Не ми беше приятно, но най-вероятно най-тежко тогава е било на треньорите и на състезателите на клуба.

– Като треньор поехте Ботев през 2016 г. и веднага взехте купата, после и Суперкупата на България. Това ли беше максимумът като потенциал на тима?

– Към този етап, да. Мисля, че тогава направихме грешка – не надградихме отбора. А още по-лошо – в края на трансферния период през лятото, когато завърши мисля нашето добро представяне в евротурнирите, се разделихме с двамата ни най-добри състезатели тогава – Виктор Генев и Омар Косоко. Именно това ненадграждане повлия отборът да не продължи да се развива. По принцип през целия ми период, докато бях треньор на Ботев, това беше практиката. Беше ни ясно, че трябва да влизат свежи средства в касата на клуба. В абсолютно всеки трансферен период се разделяхме с най-добрите ни състезатели. Няма как да намерим техни заместници, а камо ли да се надгражда отборът и да се търсят по-добри резултати. Но това беше решение тогава на ръководителите. Не толкова решение, ами и ситуацията в клуба беше такава – доста трудна от финансова гледна точка. Налагаше се да помагаме и в това естество.

– Казахте, че няма фаворити и аутсайдери във финал. Може би е така, но се считаше, че Ботев е фаворит срещу Локомотив в загубения финал за купата – това ли сложи началото на раздялата ви с Ботев?

– Безспорно загубеният финал е основната причина за раздялата ми с Ботев, независимо, че малко по-рано започнах да усещам, че се случват някои неща, но и това е без значение. Ако бяхме спечелили финала, най-вероятно нямаше да се разделим. Определено най-трудният и най-тежкият ми двубой в кариерата. Най-тежкият момент в живота ми от спортно-техническа гледна точка. Доста трудно преживях тази загуба, но се надявам, че съм си направил нужните поуки и съм взел нужните уроци.

– Позарасна ли раната?

– След като поех отбора на Арда, самите двубои те карат да мислиш единствено за тях и за представянето на Арда. В момента мислите ми са насочени изцяло там.