Нептунас (Клайпеда) достигна до финала в група "D" на квалификационния турнир в Шампионската лига, провеждащ се в Ботевград. Литовците надиграха дебютанта в европейските клубните турнири Лондон Лайънс със 77:73 (24:21, 16:17, 14:16, 23:19) в полуфиналния си сблъсък в "Арена Ботевград" и вече чакат победителя от срещата между Балкан и Цмоки (Минск), за да узнаят съперника си на финала. Битката между "зелените" и беларуския доминатор е тази вечер от 20:30 часа.

Началото на срещата бе равностойно, като най-сериозната преднина бе 6 точки в полза на Лондон Лайънс (8:14) по средата на първия период. Нептунас обаче набързо стопи изцяло дефицита си и дори успя да излезе напред в резултата след края на първите 10 минути - 24:21.

Литовците стартираха втория период с минисерия, с която си осигуриха 7-точков актив, но великобританците се завърнаха на пункт пасив след тройка на Джъстин Робинсън - 31:30. Нептунас отново се отскубна на 7 точки от съперника си, но последните няколко минути в частта принадлежаха на символичните гости, които се доближиха на две точки в резултата - 40:38 в полза на Нептунас след края на първото полувреме.

Третата част бе сходна на втората - Лондон Лайънс отново провали плановете на опонентите си да излязат напред с по-сериозна преднина. Символичните домакини поведоха с пет точки при оставащи две минути до края на периода, но дебютантите в европейските турнири затвориха частта със серия от 2:7, чрез която изравниха резултата и оставиха интригата жива и през последната четвърт - 54:54.

Последният период започна със силен натиск от страна на "лъвовете", довел до преднина от 5 точки, но след това храбрите литовци намериха мерника си от далечно разстояние и успяха отново да върнат преднината в свои ръце - 66:65 с 3:26 минути до края. Двубоят започваше да излиза от контрол за лондончани, тъй като те допуснаха изоставане от 6 пункта при 71:65 след добри изяви на Клайдас Метрикис. 

Това обаче съвсем не беше краят за Лондон Лайънс. Играчите на Винс МакКоли се завърнаха в мача ударно след тройки на Джъстин Андерсън и Дирк Уилямс, изравнявайки резултата по 73 при 44 оставащи секунди на таблото. Норбертас Гига изведе Нептунас с 2 точки аванс от наказателната линия, оставяйки напрежението в редиците на отбора от Лондон - 75:73 със 17.6 оставащи секунди. "Лъвовете" обаче не стигнаха да кош след грешка на Брайънт-Аменинг, а Мартинас Мажейка подпечата класирането на финал на Нептунас от линията - 77:73. 

Норбертас Гига (14 борби) и Дзюгас Славинскас нанизаха по 15 точки за победителите, а Клайдас Метрикис, Гиедрюс Станкевичус и Мартинас Мажейка отбелязаха по 8 пункта всеки. За Лондон Лайънс Матю Брайън-Аменинг вкара 16 точки и взе 9 борби, Джъстин Робинсън реализира 13 точки, а Байрън Мъленс се отчете с 10 точки и 8 овладени топки.

СТАТИСТИКА