Благоевград. Не се отчита сериозно повишаване в цените на основните продукти за великденската трапеза в Благоевград, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Тенденцията през последните две години показва, че на тричленно семейство са им необходими около 50.00 лв., за да посрещнат празника с всичко, което се изисква. След дългия и строг великденски пост, в деня на празника задължителен компонент е агнешкото месо, като към момента 1 кг цяло агне струва около 12.00 лв. Агнешкия врат и джолана ще ви струват приблизително 9.00 лв./кг. Броени дни преди най-светлият християнски празник, цената на месото се е повишила с около 1.00 лв./кг. Причината, според местните месари е, че интересът към агнешкото се е увеличил, а това от своя страна изисква по-често зареждане. В месарница в центъра на Благоевград цената за килограм варира, според това коя част на агнето ще изберем да купим. От магазина коментираха, че не се очаква по-голямо увеличение на цената до Великден, въпреки че агнешкото по веригите няма да е изцяло българско производство, а ще има и внос от други страни.
Между 4.00 – 5.00 лева пък е цената за кора яйца. Средствата, които ще ни бъдат нужни за закупуването на този задължителен компонент за Великден зависят от броя, размера и цвета на самите яйца. Интересното е, че през последните години в големите търговски обекти вече се предлагат и боядисани яйца, чиято средна цена е 4.50 лв. за опаковка от 10 броя. Някои търговци споделят, че през последните седмици цените на яйцата са се запазили. Според тях едва ли до Великден ще има поскъпване, но няма да има и намаление. Тези, които предпочитат сами да боядисат яйцата си, както изисква традицията, ще трябва да платят средно около 2.00 лева за бои. В търговските вериги, малките квартални магазини и сергиите на пазарите в града вече се предлагат най-разнообразни багрила, като най-ниско те могат да бъдат закупени за 0.45 лв., а най-скъпите са около 3.50 лв.
Козунакът, който също задължително трябва да присъства на празничната трапеза вече се предлага в специализираните магазини за производство и продажба на закуски и тестени изделия, както и в големите търговски вериги. Към момента цената му започва от 2.00 лева и достига до 3.50 лева, в зависимост от размера на тестения продукт и дали към него има допълнения като шоколад, стафиди, локум или червено боядисано яйце. В пекарните в града пък от сега вече се предлага възможността за предварителни поръчки, така че на празника да може да имаме пресен и топъл козунак, а не такъв, който да е пакетиран. Според търговците през последните години хората в Благоевград предпочитат да си купуват козунаци или да си поръчват, но не и сами да се занимават с направата им, тъй като продуктите, които са необходими са скъпи, а и времето за приготвянето на тестеното изделие e доста. Освен обикновения козунак на пазара се продават и по-специални такива, които са с бадеми, както и с орехова плънка.
При зеленчуците, които също трябва да бъдат на трапезата не се отчита по-висока цена. Зелената салата, която е предпочитана от благоевградчани в този период от годината струва приблизително 0.50 лв., краставиците пък се предлагат на цени от по 2.00 лв./кг. Доматите са малко по-скъпи. Продавачите на зеленчуци в града казват, че за великденската трапеза повечето хора ще предпочетат салата от гръцки краставици и домати, защото са много по-евтини от българските.
За доброто настроение по време на празниците вече в продажба са пуснати и най-различни украси, които включват интересни кошници, аксесоари като зайци, пилета и друг вид животни, които могат да бъдат поставяни като допълнение към домашния празничен интериор и екстериор. Голям интерес им от страна на жителите на града към сладкиши и бонбони във форма на зайчета, яйца, пиленца и всякакви животинки. Магазините предлагат също лепенки за яйца, брокат, свещи във формата на яйца, възглавнички, покривки, изкуствена трева.
Благоевградчани смятат, че сумата, която ще им е необходима за празника не е много по-различна от това, което са дали като пари миналата година, някои дори споделят, че тази година ще дадат по-малко пари за храна, за да могат да отделят средства и да си направят еднодневни почивки до близки дестинации.
Ливия НИНОВА