Скопие. „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) подхвърли, случайно или нарочно, че не е мобилизирала целия си ресурс за Стево Пендаровски на първия тур на президентските избори. Когато се погледне избирателната активност и гласуването в общностите, където ДСИ има традиционни гласоподаватели, ще се види, че около 40% от тях не са гласували за консенсусния кандидат, което може да се обясни по два начина: или това е доказателство, че ДСИ губи подкрепата на своите избиратели, или, по-вероятно и стандартно, с печалбарската политика на най-голямата албанска партия в Македония, която иска сериозно доплащане от премиера Зоран Заев и неговия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) преди втория тур за допълнителни 30 хиляди гласа, без които Пендаровски не може да се надява на нищо, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Таксите на ДСИ обичайно са печеливши търгове, нови функции и привилегии при Специализираната прокуратура и процесите на техните служители, отбелязва ежедневникът. От ДСИ вече обявиха цялостна кампания за връщане на своите гласоподаватели, което може да се възприема като доказателство, че заплащането вече е договорено със Заев.
След пълен анализ оценката на Али Ахмети е, че те са напълно удовлетворени от приноса си към консенсусния кандидат Стево Пендаровски в първия тур на президентските избори. ДСИ във втората част на кампанията ще извлече максимална полза от кампанията на терен, т.е. от врата на врата ще мотивира партийната структура и гражданите да подкрепят Пендаровски като президент на страната.
„Според завършения пълен анализ, ние сме абсолютно доволни от приноса ни, който е от решаващо значение за победата на консенсусния кандидат за президент Стево Пендаровски. Вторията елемент е Дебър, където още на първия изборен тур извоювахме победа. И третият елемент е цялостното фиаско и вълнението на турбо-фолк опозицията с исторически най-слабия резултат на един албански кандидат (става въпрос за албанската опозиция „Алианса на албанците“ и БЕСА и подкрепения от тях кандидат-президент Блерим Река, който получи 10% - бел. прев.) на президентските избори и то при липсата на друг кандидат, албанец“, заяви пред медията изтъкнатият член и организационен секретар на ДСИ Артан Груби.
За втория тур, активистите на Демократичния съюз за интеграция ще проведат кампания на терен, сред структорите, за да обезпечат сигурна победа на Пендаровски на 5 май.
Във вторник те проведоха Изборно заседание на младежката организация на ДСИ, а вечерта в Тетово се проведе митинг за втората част от изборната кампания. Активистите проведоха и срещи с гражданите.
Партията остава на позиция, че не се е провалила в първия кръг и увери, че максималните й възможности ще се видят на окончателното гласуване на 5 май.

Превод и редакция: Иван Христов