"Модата при малките деца не се различава особено от тази при големите. Момчетата и момичетата искат да приличат на мама и тати. Едва ли има нещо по-сладко от това да видиш баща и син хванати за ръка, а малкия да е пременен в тоновете и стила на таткото", споделя Нора, която е продавач-консултант в един от най-предпочитаните магазини за детски дрехи Мечо Пух. Магазинът се намира в пресечката на Малката главна, която води към арт-квартала Капана (ул. Бенковски 6). Точно срещу Макалали ще откриете и "Мечо пух", разположен на партера на красива жълта къща, която няма как да пропуснете заради екстравагантния й вид. "Предлагаме качествени стоки внос от Испания на марките на "MAYORAL" и "Boboli". При нас ще намерите всичко за дечица от 0 до 14 години. Буквално можем да се погрижим за облеклото на вашето дете от главата до петите", разкрива Нора.

 

"Бум в продажбите има при смяна на сезоните и когато децата тръгват на училище или детска градина. Тогава наистина работата е много, има огромно търсене. Българинът иска детенцето му да изглежда добре. Затова гледаме да предлагаме стоки в широк ценови диапазон, така че всеки да може да си позволи нови дрешки за детето му, спрямо неговите финансови възможности. Естествено в по-голяма степен се кипрят момиченцата, но пък за момчетата водещите производители, с които ние работим от години, предлагат много модни линии. Цветовете при момчетата са ярки, а при момиченцата бялото и розовото винаги са предпочитани. Търсят се и официални дрешки и костюмчета, подходящи за сватби, тържества, рождени дни... В нашия магазин ще намерите и дрехи на промоция, както и разпродажби от стари колекции. Ето например в момента предлагаме блузки, ризи панталонки, пуловери от по 10 лева", добавя Нора, която има дългогодишен стаж като опитен търговец и която с годините е спечелила доверието на стотици клиенти.

 

От бизнес гледна точка търговията с детски дрехи е доста разпространена. Добре знаем, че всяка първа съпруга на богаташ мечтае за собствен салон за красота, а всяка втора - за детски магазин. Това е и причината под тепетата повечето магазини за детски дрехи да предлагат един и същи модели. Просто непрофесионалисти, които се занимават с това - зареждат поголовно единствено от Турция. Не така стоят нещата обаче в Мечо пух. Запознаваме се със собственичката, която пристига в магазина, разбирайки за нашето посещение. Христина Пъкова веднага прави впечатление с високите си познания в бранша. От нея разбираме, че въпросният магазин съвсем скоро ще навърши 20 години. "Имало е много трудни моменти и периоди за тези две десетилетия. Никога обаче пред мен не е стоял въпроса да се откажа или да затворя. Този бизнес за мен е като призвание. Винаги съм намирала начин да останем на пазара. Държим изключително много на клиентите и на отношението към тях. Освен това винаги сме новатори под тепетата. Винаги търсим различното, модерното, красивото, качественото и практичното. От малкото сме, които предлагаме и официални дрехи за малчуганите", разказва ни Христина.

 

"Този магазин определя модата в Пловдив", намесва се в разговора ни една клиентка. "Каквото Христина зареди, след месец се появява във всички останали магазини", добавя още тя.

 

Това е и достатъчно за нас, и за днешния ни материал посветен на малкия бизнес. За борбата на обикновения човек, за амбициите и премеждията на предприемачите в малка България...