Волейболната националка Мира Тодорова и нейният Алианц (Щутгарт) направиха златен дубъл в Германия, след като триумфираха с трофея в Бундеслигата, а месец по-рано вдигнаха и Купата на страната. Отборът игра и финал във втория по сила европейски турнир за Купата на CEV, но отстъпи на турския гранд Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул). Какво сподели централната блокировачка за изминалия сезон, за смяната на клубната и принадлежност, както и за предстоящите битки с националния отбор - прочетете в следващите редове на специалното интервю за BGvolleyball.com:

- Спечели титлата в германското първенство, а с нея и златен дубъл. Очакваше ли подобен край на сезона?

- Да, този сезон имахме страхотен отбор и постигнахме много успехи, някои от които рекордни за клуба и германското първенство. Но, това, че беше очаквано, съвсем не го направи лесно. Радвам се, че успяхме да преодолеем най-трудните моменти и да постигнем желаното.

- Изпълнихте ли целите, поставени в началото?

- Даже и повече от това. Да, спечелихме Купата и първенството на Германия, но освен това участвахме и на финала за Купата на CEV, което въобще не е малко постижение особено за отбор от Бундеслигата. Освен това поставихме рекорд в германското първенство за най-много спечелени мачове подред - 25. Това са неща, които само доказваха таланта и упоритоста на отбора. Финалът за Купата на CEV и рекорда, който поставихме може да не бяха поставени цели, но в край на сметка са факт, от който сме изключително горди.

- Миналата година завършихте като вицешампиони, сега имате два трофея. Това със сигурност е мечта на всеки спортист?

- Отборът от тази година, не беше съвсем същият. Разбира се е страхотно да си част от отбор, който израства и напредва с такива темпове във волейболния свят. Всеки нов успех ти носи изключителна радост и показва усилията и труда, които си положил през последните години. До една степен е мечта на всеки състезател, но амбициите съвсем не стигат до там!

- Какво повече дадохте този сезон, което не достигна през миналия?

- Както вече споменах по-горе, в отбора имаше някои промени, които бяха изключително успешни. Бяхме много задружни и упорити. Състезатели с характер, които знаят какво искат и как да го постигнат на всяка цена независимо от жертвите, които са нужни за да се стигне до целта. Това бяха някои от малките неща, които ни помогнаха за успеха.

- Играхте и финали в евротурнирите. Не успяхте обаче да вземете трофея, съжаляваш ли?

- Да играеш финал в евротурнир е прекрасно изживяване и съвсем не е лесно да се стигне до там. Сам по себе си финалът е успех. Със сигурност съжалявам, но и се радвам, че успяхме да премерим сили с отбор като Еджзаджъбашъ. Доста е трудно да играеш срещу тях и да излезеш победител от срещата. Ние знаем за себе си, че дадохме максимума и никога не се предадохме. Това има най-голямо значение.

- След два сезона в Германия сменяш обстановката. Как стигна до това решение и как се случи трансфера?

- Имах възможност да остана в Германия за още един сезон, но реших че е време за промяна. Имах нужда от нещо различно за това реших че ще се насоча в друга посока. През това време КСМ (Търговище) се свързаха с мен и прецених че това би било интересно предизвикателство. Разбира се, времето ще покаже.

- С какво офертата на КСМ (Търговище) те спечели?

- Впечатли ме проекта им за следващата година и амбициите, които имат за сезона. Работят много професионално и усилено за целите си. Смятам, че имаме еднакви амбиции и заедно се надявам да успеем да ги осъществим. Другото, което беше ключово в избора ми бе треньорът, който води отбора - Джовани Капрара. Той е легенда във волейболния свят, треньор на високо ниво. Радвам се че ще имам шанса да работя с него и смятам, че ще имам възможността да науча много нови неща. Очаквам новия сезон с нетърпение!

- Имаше ли други оферти и от къде бяха те?

- Това ще запазя за себе си.

- Предстои ти лято с националния отбор, готова ли си?

- Разбира се. Когато играеш и представляваш страната си, е много специално изживяване. Винаги играя за националния отбор с голямо желание и любов.

- Мнението ти за новия национален селекционер?

- Познавам Лоренцо от последната си година във Франция. Играла съм срещу него, но никога не ми е бил треньор. Знам че е професионалист с голям опит и страхотно виждане на играта. Тактическата подготовка на отборите му винаги е била отлична. Вярвам, че с него ще успеем да направим още една стъпка по-нагоре като отбор на високо ниво.

- На световното първенство се паднахте в нелека група, очакванията ти за форума?

- Няма лесни групи на световно първенство. Всеки мач е предизвикателство, което изисква максимални усилия. Надявам се да успеем да извлечем максимума и да постигнем страхотни успехи. За момента сме концентрирани към Лигата на нациите. Тя е невероятен шанс да си сверим часовниците със световния волейболен елит, както и да се подготвим за световното.