Малките футболисти на „Левски” (Сф), родени след 2010 г., спечелиха петото издание на турнира „Трифон Иванов”, съобщи "Велико Търново спорт". Шест отбора, представители на елитни школи, спориха в надпреварата, организирана от Зоналния съвет на БФС в партньорство с Общината и ОП “Спортни имоти и прояви”.

„Сините” за четвърти пореден път станаха носители на купата, като биха на финала с 4:2 ЦСКА. Първото издaниe на турнира бe cпeчeлeнo oт “Лyдoгopeц” (Разград), оттогава досега неизменен победител е столичният “Левски”.

В своята група те спечелиха с 1:0 срещу „Берое“ и с 2:0 над „Локомотив“ (Г. Оряховица). Другият финалист ЦСКА пък в групата победи домакините от „Етър“ с 2:1 и връстниците си от „Ботев“ (Пловдив) с 1:0.

Финалният мач премина с превес на „сините”, които до почивката поведоха с 2:1, а после вкараха и трети гол. Съперникът намали, но още в ответната атака бе фиксирано крайното 4:2.

В мача за 3-4 място „Ботев” (Пловдив) се наложи с 2:0 над „Берое”, а за 5-6 място „Етър” надви „Локомотив” (ГО) с 4:1. За първите три отбора в класирането бяха предвидени купи, четвъртият, петият и шестият получиха по една футболна топка. За всяко дете имаше възпоменателен плакет, а най-полезният играч от всеки отбор бе награден с книгата на Анатоли Петров „Те играха за „Етър“, в която има обширен очерк и за Трифон Иванов. В паузата в програмата бе осигурен обяд за участниците, а за гостуващите отбори - и хотелски стаи за отдих.

За награждаването дойде майката на Трифон Иванов – леля Маринка, а наградите връчваха още председателят на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев, международният рефер и спортен експерт на Община В. Търново Георги Давидов, управителят на ОП „Спортни имоти” Петко Павлов, секретарят на ЗС на БФС Игор Бакьов и сътрудниците Павлин Генчев и Трендафил Коцев, председателят на Ос на БФС – Габрово Георги Трендафилов и кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

Купата на първенците от „Левски” връчи Бончо Генчев, а за най-полезен играч на тима бе обявен Йоан Немчев. Вторият в класирането – ЦСКА, също получи купа, връчена му от Георги Давидов, най-полезен играч стана Росен Иванов. Третият – „Ботев” (Пловдив) бе награден от Георги Трендафилов, най-полезен играч за „канарчетата” е Денислав Петров. Футболни топки и плакети получиха четвъртият - „Берое”, петият – „Етър” и шестият – „Локомотив” (ГО). Наградите за най-полезен играч на трите тима отидоха съответно за Кристиян Колев от старозагорци, Виктор Романов от „Етър” и Георги Георгиев от „Локо” (ГО).

Специалната награда на турнира – статуетката за „Железен защитник” в памет на Трифон Иванов, която е за най-добре представилия се млад бранител в турнира, бе присъдена на Виктор Петров от „Левски”. Младият талант я получи от майката на легендарния футболист – леля Маринка.

Турнирът в памет на Трифон Иванов се провежда от 2016 г. насам след смъртта на големия български футболист, като само м.г. бе нулева заради пандемията. В петте издания „Левски” (Сф) триумфира вече 4 пъти след първия победител „Лудогорец”.

velikotarnovo.utre.bg