От днес в Академията на „Дунав“ стартират двама нови треньори. Това са Динко Дерменджиев и Александър Маринов. И двамата са млади и амбициозни наставници, на които клубът ще разчита дългосрочно в изпълнение на своята програма за развитие на талантите си.

 

Динко Дерменджиев ще поеме родените през 2008 г. вместо досегашния треньор Драгомир Григоров. Той също ще бъде ангажиран и с набор 2010, където ще работи в екип със сегашния треньор Йордан Стоянов.

 

Александър Маринов от своя страна ще бъде ангажиран с елитната юношеска формация до 15 години заедно с Илиян Памуков, както и в подготвителната й формация.

 

Спортният директор на „Драконите“ Мартин Цирков заяви, че промените в клуба са дълго обмисляни и целят да се вдигне нивото на „Дунав“ като клуб.

 

„Целта на всички промени е да са в унисон с новите ценности на клуба, основани на екипното начало, синхрона, дисциплината и социалната дейност. Идеята ни е всяка юношеска формация да се подготвя от екип, състоящ се от минимум двама треньори, които да повишат качеството на заниманията и контрола върху правилното изпълнение на задачите от страна на състезателите. Така ще може да се акцентира и върху индивидуалното развитие на подрастващите. Също така, всички формации ще се подготвят по координирана програма, която съставяме заедно с някои от най-добрите консултанти в детско-юношеския футбол в страната. Изследваме и много добри примери от чужбина, като методиката на „Динамо“ Загреб и се опитваме да достигнем до наше собствено решение, което да работи на местна почва с нашите специфики и предизвикателства“, коментира Цирков.

 

Преди и след края на новия полусезон ще бъдат направени и контролни тестове на всички футболисти в Академията. В процес на внедряване е и електронна система, която да проследява техните резултати във времето. Клубът ще инвестира и в квалификацията на треньорите си в школата, като част от бюджета за 2021 ще бъде насочен именно в това направление.

 

Освен в спортно-технически план, „Дунав“ ще вложи значителни усилия и върху извънтренировъчното развитие на децата. В тази връзка се основава програма за социални дейности и активности на трениращите в него, която ще бъде предназначена само за дейности в полза на обществото.

 

„Искаме да стимулираме децата ни да са отговорни граждани и да имат каузи в живота, за които да се борят. С новия ни проект ще организираме и финансираме обществено полезни дейности на нашите възпитаници от школата. Истината е, че не всички ще станат професионални футболисти, но всички трябва да бъдат пример за околните. „Дунав“ е една от малкото организации в Русе, която може да запълни някои значителни празнини в това отношение. Наясно сме, че възпитанието на един професионален спортист започва извън самия терен, а досега не е обръщано достатъчно внимание на този аспект. Като цяло, анализът ни показва, че в българския футбол има отстъпление във възпитателния процес на децата, не се обръща внимание на дисциплина, респект, организираност и трудолюбие. Това са основни качества, без които дори и най-талантливото дете и най-добрият треньор са обречени на посредственост. Според нас именно това е една от основните причини да изоставаме в спорта, дори от държави, с които иначе би следвало да сме съизмерими. Затова много важна част от промените в клуба са насочени към коренна промяна на неговата философия не само като спортна организация, а и като учебно-възпитателна такава“, добави Цирков.

 

Всички промени ще бъдат обсъдени на родителски срещи, на които ще се представят и подробности за това как ще бъде организиран процесът в Академията. Ръководството на „Дунав“ ще следи изкъсо работната дейност в Академията и в следващите месеци са възможни нови коригиращи мерки.