Мъжкият ни национален отбор по волейбол може да се счита за сигурен участник на световното първенство през 2022 година. До този извод можем да стигнем, след като разгледаме новия регламент за класиране на отборите, които ще играят на Мондиала в Русия. Вчера от Международната волейболна федерация (FIVB) публикуваха как ще става това. Квалификации няма да има, а класирането ще става на база резултатите от континенталните първенства, както и от световната ранглиста.

На първенството ще участват домакините от Русия, шампионите от предишното световно (Полша), финалистите от 5-те континентални турнири и 12-те останали най-добри в ранглистата на FIVB към края на следващата година. България се намира на 14-о място в световната класация в момента и ако не се стигне до нещо извънредно в предстоящите 12 месеца, то "лъвовете" са сигурни за мястото си в Русия.

При жените ситуацията е малко по-сложна. Регламентът там е същия, но има една разлика - домакините на световното са два - Нидерландия и Полша. Това означава, че първите 11 от останали най-добри в ранглистата ще вземат квоти, а в момента България е на 20-а позиция.