Легендарната Светла Оцетова навърши вчера 70 години! Тя е родена на 23 ноември 1950-та в София.

Нейният юбилей е повод да си припомним кариерата на знаменитата състезателка, оставила златна следа в гребането.

Наред с олимпийската титла от игрите в Монреал 1976, Светла Оцетова заедно със Здравка Йорданова стават световни шампиони в Хамилтън 1978, както и световни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от първенството на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 г. Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при жените. В Монреал жените правят своя олимпийски дебют в гребането. Фаворити на двойка скул са СССР и ГДР. Още в сериите обаче българките си „пускат фиша“ за златото. Здравка и Светла финишират с трето време в историята, а победата ги изпраща директно на финал, като им спестява репешаж и още една допълнителна гонка.

Във финала двете българки се изстрелват напред още в началото. Сантиметър по сантиметър те трупат преднина.

В гребането лидерът има предимството да вижда всички след себе си. Здравка и Светла държат съперниците си на разстояние и парират всяка атака. На финала България е първа с близо 2 лодки преднина пред ГДР. Още по-назад с отчайващо изоставане е екипажът на СССР.

Германките са изпреварени с 3.5 секунди, което е огромна разлика в гребането. Така великолепните Здравка Йорданова и Светла Оцетова разбиват една дългогодишна хегемония и с огромна преднина печелят титлата, за да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България..

Изключително активна и полезна на световния спорт е Светла след състезателната си кариера. Дипломиран архитект, Оцетова специализира в проектиране, изграждане и лицензиране на гребни канали по цял свят, включително олимпийските от 1996 до 2028 г. Известно време е президент на БФ гребане и първи зам.-председател на Български олимпийски комитет.

@@@

 

Става член на първата Комисия на спортистите към МОК, наред с олимпийските шампиони Кипчоге Кейно (Етиопия), Себастиян Коу (Великобритания), Томас Бах (Германия) и т.н. През годините е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА) и понастоящем технически директор на ФИСА, с огромен авторитет в този спорт.

 

insport.bg