Световното клубно първенство по футбол вероятно ще е поредното голямо спортно събитие, което ще пострада заради пандемията от коронавирус. Предвиденият за декември турнир в Катар най-вероятно няма да се проведе през 2020 г. Това обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

„Заради пандемията и променените графици на провеждане на мачовете някои от континенталните конфедерации вероятно няма да успеят да излъчат победителите в своите Шампионски лиги до декември. Следим ситуацията, водим дискусии. Надявам се все пак, че ще успеем да проведем Световното клубно първенство в началото на 2021 г. в Катар, а не както беше планирано за края на тази година.“, заяви Инфантино.

„Определено се надяваме, че ще може да проведем турнира. Преди всичко обаче ще се консултираме с континенталните конфедерации и всички участващи клубове. След това ще вземем решение, което ще бъде най-доброто за футбола“, допълни президентът на ФИФА.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

На Световното клубно първенство участват шампионите на Европа, Азия, Океания, Африка, Северна Америка, Южна Америка, както и носителят на титлата от местното първенство на страната-домакин. До момента единствените сигурни участници са Байерн, който спечели Шампионската лига на Европа, както и първенецът на Катар Ал Духаил.

Джани Инфантино обяви, че е възможно да се стигне и до забавяне в провеждането на квалификациите за Мондиал 2022 в Катар. Най-големият проблем е свързан с Южна Америка, където десетте отбора играят всеки срещу всеки на разменено гостуване или общо по 18 мача.

„Притеснен съм, особено ако пандемията не спре или поне не отслабне, за да ни позволи да провеждаме мачовете по обичайния начин“, коментира босът на световния футбол.

ФИФА вече отвори един допълнителен прозорец за провеждане на мачове между националните отбори през януари 2022 г. Има готовност да въвеждането на още няколко такива. Алтернативен вариант е отпадането на мачовете на разменено гостуване, както и събирането на три мача, вместо на два, в десетдневните прозорци за националните отбори.