Даден отбор от Евролигата или от турнира Еврокъп ще бъде наказан със служебна загуба от 0:20, ако по-малко от осем баскетболисти са включени в състава за срещата, съобщават от Евролигата. Ръководството на състезанията публикува правилата, които ще действат през сезон 2020/2021 при извънредните обстоятелства, причинени от глобалната пандемия от COVID-19.

По-специално, мачове, които не могат да се играят поради ограничения, наложени от властите на съответните държавите, чиито отбори играят в Евролигата и Еврокъп, ще бъдат отложени за други дати или, ако е необходимо, за друго място. Освен това всеки мач може да бъде пренасрочен най-много три пъти.
Всички мачове от редовния сезон на Евролигата трябва да се изиграят до 13 април 2021 година, а плейофите - до 5 май 2021-а.

Всички мачове от редовния сезон на Еврокъп трябва да приключват до 22 декември 2020-а, а топ 16 - до 23 февруари 2021 година. При липса на дати за отлагане на мач или когато бъде достигнат максималния брой отлагания, отборът, представляващ страната, наложила ограниченията, провокирали невъзможността за провеждане на двубоя, ще получи техническа загуба с резултат 0:20. Същото поражение ще бъде присъдено на отбор, който поради коронавируса ще има на разположение по-малко от осем баскетболисти. В тези случаи две или повече технически поражения няма автоматично да доведат до отстраняване на отбора от състезанието.

Ако отбор сам откаже да участва в даден мач при липса на ограничения от страна на властите или при липса на обоснована причина, отборът също ще получи техническа загуба с 0:20. Повторният отказ за участие в мач по същата причина ще доведе до дисквалификация. Ако отборът получи техническо поражение в плейофите, тогава ще последва загуба в цялата серия.

Правилата посочват още, че играчите, треньорският щаб и съдиите ще трябва да се явят на тест за коронавирус три дни преди мач. Освен това всеки клуб трябва да има мениджър, който да се занимава с въпроси, свързани с мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Новият сезон на Евролигата трябва да започне на 1 октомври.