Цветана Пиронкова разполага с арсенала от удари и има своите шансове срещу Серина Уилямс. Това каза в интервю за БНТ Мариана Ненова, член на Управителния съвет на БФ Тенис. Ненова също така е категорична, че е крайно време българският тенис да получи по-висока оценка от институциите и да получи мястото в категория спорт, която заслужава. Ето и цялото интервю.

- Изненада ли беше представянето на Цвети Пиронкова до момента?
- По принцип е изненада самото завръщане, както и постигането на такъв резултат след него. За всеки е изненада, виждате какво пишат световните медии, WTA - всички са впечатлени! За нас е супер приятна изненада, едно уникално усещане, което може да бъде предоставено само от успеха на наш състезател.

- Как се завръщаш на корта след 3-годишно отсъствие? Въпрос на характер ли е, въпрос на мотивация ли е?
- Всяко завръщане след 3-годишно отсъствие е супер трудно. Без значение дали си на корта, или след училище прекъсваш и започваш да учиш отново, всяко излизане от генерална подготовка е трудно. Затова Цвети заслужава адмирации. Още повече, че в този период Цвети направи и други неща на световно ниво. За нея майчинството е приоритет. За всяка майка това е върха на раздаването. Бих изтъкнала своето лично възхищение от екипите, които използва Цвети. За годините, в които беше извън корта тя разви и доказа една марка.

- Освен Цвети, сред майките продължават Серина Уилямс и Виктория Азаренка. Майчинството ли ги мотивира?
- Ализе Корне казва, че може би ключът е в майчинството, а не в бекхенда или други удари. Пожелавам това щастие да се случи на повече момичета. Тенисът е спорт, който позволява да се играе до късна възраст. Всички знаем, че това е спорт, който се практикува от 5-6 годишни до 80+. Пожелавам на всички майки да се връщат отново в тениса и дават своя пример на подрастващите.

- Довечера цяла България ще стиска палци на Пиронкова. С какво може тя да изненада Серина Уилямс?
- В мачовете до момента Цвети показа разнообразна игра. Видяхме я в защита, в атака, да прави точки директно от сервис, от бекхенд... Дори сеченият форхенд, който в миналото получаваше негативни коментари, изигра своята роля в двубоя срещу Корне. Цвети е способна да избере най-добрата си игра срещу Серина, тя разполага с арсенала от удари и най-вече със спокойствието, което е придобила след прекъсването.

- Уилямс води в преките двубои, но всичко е възможно, вярвате ли в това?
- Да. Тенисът е игра, в която разликата от 5, 50 или 300 места между състезателите не е определяща за резултата. Важно е тяхното моментно състояние и това на какво са способни като цяло.

- При всеки успех на Цвети Пиронкова или Григор Димитров се замисляме дали идва и друго поколение, което да бъде толкова талантливо като тях. Идва ли?
- Талантливи деца има много, въпросът е как ще се развият. Имаме своите резултати. Имаме Вики Томова, Изабелла Шиникова, Алекс Лазаров, Денислава Глушкова и др. – това са хора, които са дали да се разбере, че имат своите резултати. Дори без да се изразходват за тях толкова много средства. Цвети е 15 години в Тура и ние се радваме периодично на върхови резултати и постижения. Трябва да се даде възможност на децата, дори някои от тях все още не са се изявили. Трябва търпение и подкрепа за всички, които са загатнали, че могат да постигат големи резултати.

- Освен подкрепа от семейството, може ли да се направи и нещо като държавна политика в тази насока?
- Много има какво да се прави като държавна политика, защото тенисът, за съжаление, не е оценен достатъчно добре от институциите. Ние не сме в подходящата категория спорт. Постоянно сме поставени на едно ниво или подниво със спортове, в които няма такава конкуренция, където се състезават 20, 30 или 50 човека в целия свят. Докато в тениса става въпрос за хиляди души, погледнете световните ранглисти. Мисля, че е крайно време българският тенис да получи по-висока оценка. Защото я заслужава.