Голямата шестица на Висшата лига ще претърпи не само финансови загуби заради спирането на първенството, но и заради очакваната криза, която ще връхлети спонсорите им в условията на пандемията от коронавирус.

Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Тотнъм ще бъдат ощетени общо с 3 милиарда паунда от телевизионни права, ако шампионатът не бъде подновен. Те обаче ще претърпят и загуби, тъй като се очаква спонсорите им да намалят или въобще да се откажат от финансовите си задължения заради очакваната криза в условията на заразата.

През 2019 г. Манчестър Юнайтед отчете приходи от 275 милиона паунда от търговски сделки, включително 173 милиона от спонсори. Сити, Ливърпул и Челси спечелиха 180 млн., Тотнъм взе 135 млн., а Арсенал – 111 милиона.

Ако се премахнат печалбите от мачовете, сделките за тренировъчните екипи и спонсорските договори за ръкавите на титулярните фланелки, Юнайтед ще има приходи от 111 милиона паунда. Сити ще отчете 97 млн., а Челси и Тотнъм ще са на трета позиция с по 65 милиона.

Клубните шефове обаче се притесняват, че основната част от приходите е поставена под огромен риск заради глобалната икономическа криза, която съпътства пандемията от COVID-19.

Освен това, всички клубове ще претърпят финансови загуби от телевизионни права, ако сезонът във Висшата лига не бъде завършен. Тези суми обаче са важно перо в бюджетите на много клубове. За Борнемут, Норич и Брайтън парите от телевизиите съставя 80% от бюджета им.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!