Федерация по бокс на Турция съобщи, че нейни състезатели са болни от коронавируса COVID-19, след като са се заразили по време на европейската олимпийска квалификация в Лондон по-рано този месец.

"Докато целият свят вземаше различни мерки за справяне с коронавируса, британските власти и МОК разрешиха провеждането на турнира, макар и почти всички други спортове по време вече да бяха спрени", заяви президентът на федерацията Еюп Гьозгеч, цитиран от "Гардиън".

"Това бе безотговорно решение. В разултат, за съжаление, трима от нашите представители сега са болни", каза още Гьозгеч.

От федерацията посочиха, че болни са боксьорът Серхат Гюлер (кат. до 75 кг), треньорът Сейфулах Дюмлюпънар, както и трети човек, чието име не се съобщава. Пробите на други двама, показали симптоми на заболяването, се очакват все още.

На турнира в Лондон участваха около 350 атлети от 40 държави, а състезанието бе спряно след третия си ден (16 март) заради увеличаващите се случаи на заболели.

"Всички болни се лекуват и за щастие засега са в добро състояние", каза Гьозгеч и добави, че ще поиска финансова компенсация за случилото се.

"Това е катастрофален резултат от безотговорното поведение на организаторите от МОК. Те не взеха под внимание здравето на хората и това доведе до ужасяващата организация на това събитие", коментира още президентът на турската федерация.

Малко преди прекратяването на турнира Даниел Асенов загуби по точки от Батухан Чъфчъ в единствения мач в Лондон на български представител срещу турски състезател.