Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски даде ексклузивно интервю, в което освната тема бе ситуацията в момента и обявената в световен мащаб епидемия заради коронавируса. Естествено, стана дума за пари, български футбол и Локомотив Пловдив. Интервюто е на Стефан Ралчев от Букмейкър Рейтинги.

– Господин Крушарски, как сте, какво правите в тези трудни времена за хората?

– Добре съм, но скучая. Спазвам правилата на играта. Моята работа и по телефона става да си я върша. Но знаете – друго е ръка да пипне и да усети нещата. Такова е положението и трябва да се съобразяваме.

– Държите ли връзка с футболистите, как са те?

– Вчера Бирсент Карагарен ми се обади да ме пита жив и здрав ли съм… Питат! И аз ги питам. Правим някакви планове без кръчмар и когато се подобрят нещата, сме готови да действаме. Раздали сме им индивидуални програми и поне да тичат в парка да поддържат добра физическа форма.

– И футболът пострада заради ситуацията. Какво ще правите, какво обсъждате с вашите колеги?

– Вчера цял ден се трепах в разговори на тази тема. Моето мнение е едно – да ни съберат и да кажат какво правим. Точно и ясно. Да кажат, ако това продължи до април – правим това. Ако е до май – следваме друг сценарий. За да няма този рекъл това, пък Христо Крушарски предложил онова, а третият не се съгласил. Да се съберем, ако трябва да си ударим по един шамар и да решаваме заедно. Всеки иска нещо да намаже покрай тази работа. Вместо да се обединим и да решим заедно пак продължаваме да си говорим индивидуално.

– Някои говорят за нулев сезон, други предлагат да се доиграе редовният сезон и да отпаднат плейофите. Вие на какво мнение сте?

– Лудогорец вече е шампион, няма какво да говорим. Остава въпросът кой ще играе в Лига Европа. Претенденти са Левски ЦСКА и ние. И евентуално Славия. Но това е заварено положение. И затова казвам, че при такава ситуация някой трябва да отреже баницата и да каже – така ще стане. Ако трябва да бъда честен, за мен турнирът за Купата е десет пъти по-интересен.

– Преди няколко дни Павел Колев зададе въпрос, трябва ли да се дават заплати на футболистите, когато не играят и не тренират в момента? Вие ще платите ли на вашите?

– Естествено. Аз си плащам заплатите и си изпълнявам договорите. Какво означава, че не играят и не тренират?! Работникът като не ходи на работа, за да го задържиш какво трябва да направиш? После като се върне на работа, а той е напуснал, ще вземеш някой от улицата. За мен предложението на нашия треньор Бруно Акрапович беше най-правилно и го подкрепям. Ако искаме да направим нещо заедно, всички клубове да намалят заплатите си в следващите 2 месеца, за да може да се издържи. Ако не плащаш на футболистите, си тръгват поради причината, че не си им платил. Къде отиват обаче?! Искам да питам къде отиде прехваленият Езе и какво се случва с него. Това ще се случи с всеки един. Просто всеки трябва да се съобразява със ситуацията. 20% намаление от заплатите за моя клуб, например, са нищо пари. Но за други клубове са много пари.

– Пак стигаме до това, кой според вас е най-добрият вариант при положение, че въобще тази епидемия бъде преодоляна?

– Чух и предложение да правим изследвания на всички футболисти и тогава да подновяваме първенството. Добре, но той се прибира вкъщи, среща се с близките си – някой знае ли преносител ли е на вируса. Наистина в момента сме в положение, в което не виждам кой може да измисли най-добрия вариант.

– Вие понасяте ли загуби във вашия личен бизнес?

– Моите работи си вървят. Аз съм наваксал и цяла година работя за този сезон. Но ако ситуацията продължи, ще закъсам за зимата.

– Как ще коментирате искането на ЦСКА БФС да помогне на клубовете с пари като един вид обезщетение заради ситуацията?

– В този момент да искаш пари… някак си не върви. По-добре да дадат пари за лекарства, предпазни средства. По-добре полицаите, лекарите и тези, които са на първа линия, да взимат двойно и тройно повече, но те ни спасяват в момента. За мен всеки трябва да си прави сам сметката. Най-добрият вариант е, ако някой бизнес има проблем, да помоли държавата да му отпусне един вид безлихвен кредит. Най-малкото ще се спести от лихвите.

– Да не сте на мястото на футболния съюз в момента…

– Ситуацията е тежка за всички. Знаете обаче моето мнение какво е. След като си тръгна Боби, трябва един млад човек да седне до Мишо Касабов и да краде занаята. Защото занаят не се учи, а се краде. Сега младежите, които искат да седнат на стола да управляват, да се замислят, защото столът е много жежък… И може да им изгори задниците. Лошото е, че няма кадри. Преди повтарях постоянно, че като Батето и Вуцата няма да има подобни ръководители. Батето държеше нещата в ръцете и не пускаше аванта на никого. Вуцата можеше да работи, знаеше много и се раздаваше. Сега Мишо Касабов има изключително много познанства във футбола, познава и него го познават влиятелни хора. Може да научи следващо поколение ръководители. Питате ме за Конгрес? За мен не трябва да е бивш футболист, а мениджър да е следващият президент или следващият екип от хора. Да работиш с хора е най-трудното нещо на света. И да носиш отговорност за хора. Това трябва да го знаете.

– Вие как приемате ситуацията с коронавируса?

– Всичко е въпрос на регулиране на собствения компютър. Човек, ако си настрои психиката и не мисли за глупостите, които са около него, ще мине по-леко. Аз винаги съм употребявал една стара поговорка – ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш. Според мен обаче скоро няма да има футбол. Чува се, че пикът ще дойде след 1-2 месеца. Ние сме почти във военно положение и най-важното е да запазим здравето на хората. И да има кой да бачка, защото ако няма, няма кой да плаща, няма кой да гледа футбол и кой да дава заплатите на футболистите. Сега ще видим колко ни струва нацията и с какво може да помогне футболът.