В сайтът на Ботев Пловдив бе публикуван кратък анализ на първия полусезон от настоящите първенства. От него става ясно, че в клуба оценяват представянето на цялата школа като много добро. Самооценката е мотивирана от представянето на Ботев Пловдив е Елитните юношески групи, както и резултатите в турнира за Купата на България при различните набори. Ботев Пд продължава напред в турнира с два набора, след като набор 2002 отпадна от Септември. Ето какво написаха от официалният сайт на академията:

"Детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив) изпраща един от най-силните си полусезони. „Канарчетата“ се представиха на много високо ниво в трите елитни юношески групи, където са в топ3 на есенния полусезон.

Освен това, „жълто-черните“ таланти се класираха за полуфинал за Купата в две от възрастите. В зоналните първенства ботевистите се представят на добро ниво, въпреки възрастовата разлика със съперниците.

В U19 отборът на Ботев е на третата позиция след изиграването на есенния дял от шампионата. „Канарчетата“ са с актив от 31 точки, на точка зад втория Левски и на пет от лидера ЦСКА-София.

В U17 „жълто-черните“ завършиха есенния шампионат на едва две точки от лидера Септември. Двата тима се изправиха в пряк сблъсък в столицата, спечелен с 1:0 от септемврийци. Топ3 допълва отборът на Левски.

При U15 Ботев също е на втората позиция след първите 15 кръга, но тук изоставането на „канарчетата“ е най-голямо спрямо лидера. Пловдивчани са с актив от 33 точки, докато отборът на Левски е първи с 12 точки повече.

В турнира за Купата „канарчетата“ класираха два тима за полуфиналите. Това са наборите 2004 и 2006, които в четвъртфиналната фаза елиминираха съответно Спартак (Варна) и Дунав (Русе)."