Председателя на сдружение "Сини сърца" Илия Христов направи изключителни разкрия относно историята на Левски. Той стори това на специална пресконференция, но която бяха представени част от експонатите, които ще съставят експозицията с легендарни предмети от историята на 26-кратните шампиони на България.

"Левски има изключителна история. Сдружението се ангажира да изгради музейна експозиция на Левски. Всички експонати, с изключение на купите, които клубът е спечелил, са собственост на Сдружението. Цялата клубна експозиция е изградена със средства на „Сини сърца“. През нито едно управление на Левски ние не сме получили никакви средства, а и не сме искали. Идеята за музея е не само да показва успехите на клуба, а и едновременно с това да възпитава. Преди всичко да се връща левскарският дух. Това, което наблюдавам на стадион Славия и във Варна, не е Левски.  Това не е точно публиката на Левски. Това е мнение на Сдружението. Не подкрепяме такива действия, които уронват престижа на клуба. В историята си Левски винаги е изповядвал морални ценности.

Тази клубна експозиция има идеята да възпитава. Хората да се замислят и да разберат какво е Левски. Всеки клуб сам по себе си е велик, но Левски е ценност. Левски изповядва точно определени ценности, които може би през последните 25 години са позабравени.

Има протокол номер 1 от 1911 година. Сдружението го притежава, но ще го покажем на самото откриване на клубната експозиция, защото документът не е в най-доброто си състояние. Ще ви покажа кога е основан Левски. Очакваме до края на месеца да има интересно събитие, което е свързано с клубната експозиция на Левски. Без съмнение Левски е основан на 10 май 1911 година", сподели Христов пред журналистите.

"С ръководствата сме имали нормални отношения. Имахме разговори със сегашното ръководство. Мога да кажа, че са повече от коректни. Без да навлизам в детайли, нещата са наистина коректни и при ясни правила какво се случва с бъдещата експозицията. Точно регламентирано е всичко със Сдружението и ПФК Левски. Въпросната книга не сме я писали. Тя е написана от Румен Пайташев, Жоро Манолов, живата памет на Левски и Здравко Гюров. Ние се ангажирахме с издаването на тази книга. Така започна и дейността на сдружението. Не отиваме в тази посока да доказваме, че сме най-старите. Не искаме да променяме историята. Основани сме 10 май 1911, официално сме регистрирани 24 май 1914 година. Въпросът е чисто емоционален. Безспорно го казвам, че Левски до 9 септември 1944 празнува основаването си на 10 май. В експозицията всички документи са копия. Много добри копия. Оригинали не сме показвали. През 1916 година Левски иска разрешение от Дружеството на софийските футболни клубове да празнува пет години от основаването си. Всичко е въпрос на тълкувания. Въпросът е чисто юридически".

"Имаме идея за книга, но всеки един от вас знае, че направата на една книга изисква време, а все пак и средства. През последните три години сме инвестирали много средства и може би ще изчакаме. Не че съм привърженик на Левски, но клубът има изключителна история".

"Моето наблюдение е, че през седмица много хора идват до магазина и излизайки от магазина биха могли да влязат и да разгледат клубната експозиция. Не очаквайте да видите нещо от това, което сте видели при западноевропейските отбори. Феновете трябва да проявят разбиране и търпение. Работното време на музея се припокрива се с работното време на магазина. Нормална цена за единично посещение – 7 лева, за деца – 5 лева, деца под 7 години и инвалиди – безплатно. Това е, което сме обсъждали с клуба. Редно е историята на Левски да се пропагандира".

"Дотук хората са били страшно разочаровани от проблемите в клуба. Немалка част от историята на клуба е изгубена. Левски имаше музей, който се намираше под трибуната на Сектор „А“. Той беше в духа на социализма. Той беше за всички спортове в историята на Левски. Там имаше интересни неща, които са изчезнали. Хората, които ни потърсиха, поставяха условие. „Ние го даряваме на вас, а не на клуба“. Не искам да го казвам с лошо. Има хора, които идват и злоупотребяват. Беше ни предложена една вещ за 40 000 лева. Това не е сериозно. Накрая се разбрахме за 12 000 лева. Ники Илиев е дарил абсолютно всичко, което е спечелил като футболист.  Фланелката от последния сезон в Левски, фланелката от Болоня. Той е най-големият дарител. Наско Сирако в бронзовата обувка. Гошо Гинчев... Добромир Жечев си дари екипа от Англия 66 година. Екип, с който е играл срещу Пеле и Еузебио".