Боби се бие за 400 евро, намират виагра в джоба му

Българският боксьор Боби Станчов почина мистериозно на галавечер в Албания. Инцидентът се случи в петък вечер по време на мач с Ардит Мунжа (Алб) в Шкодра.
В петия рунд 21-годишният талант от Нови Искър се свлича в ъгъла, без да е получил удар. Свидетели на срещата разкриха пред "България Днес", че внезапно му е прилошало.
Станчов се е боксирал под името на своя братовчед Исус Величков. В ъгъла на покойника е бил неговият мениджър и треньор Венцислав Георгиев, който беше изключил мобилния си телефон.
"Има много нереални работи - сподели майката на боксьора Симионка Георгиева. - Не знаехме, че се бие под чуждо име. Неговият треньор е бил наясно. Нямаше здравословни проблеми. Беше наред физически и психически. Не знаеше какво е болница, откакто е роден."
Скръбната вест е съобщена от мениджъра и треньор Венци Георгиев. Той пристига в събота сутринта при родителите и носи портмонето на загиналия.
"Вътре бяха документите на Боби и на Исус, както и 400 евро. Обясни ни, че това бил хонорарът за мача - допълва Симионка Георгиева. - Треньорът ни каза как съжалявал, че не успели да го спасят. Добави как медицинският екип е опитал да окаже първа помощ. За секунда се върнал в съзнание. От 2-3 години моето дете работеше с този Венци."
Мистерията става още по-сериозна, защото полицаите са открили хапче с виагра в дрехите на Боби Станчов. Това разказал мениджърът Венци Георгиев на родителите.

The WBC mourns the death of Isus Velichkov https://t.co/huSvo7yvng

— World Boxing Council (@WBCBoxing) September 23, 2019

"Имало е таблетки, на които пише виагра - добавя опечалената майка. - Може да са му сипали нещо във водата между рундовете, за да припадне. Убиха ни детето. Треньорът е виновен!"
Аутопсията на трупа е започнала в неделя вечер. Очакват се резултати в близките дни, но според първоначалната информация на докторите край ринга става въпрос за инфаркт. В Албанските медии се върти и версията за използване на забранени вещества от страна на българския боксьор.

Братовчедът Исус: Ползваше моето име

Първите новини за трагичния инцидент посочиха Исус Величков като жертва. Братовчедът на покойния Борис Станчов разказа ексклузивно пред "България Днес" защо се е получило объркването с имената.

- Исус, защо Боби се биеше с вашето име?
- Самият аз не съм боксьор, а футболист. Боби има пет мача от мое име. За предишни срещи му бях дал мои лични данни. Той имаше забрана да се бие с неговото име. Може да е било и заради здравословни проблеми. На мен ми обясняваше как не иска да има загуби на истинското име. Ден преди да замине за Албания, отидохме на купон с Боби. Бях забравил моите документи в жабката на колата му. Тогава му бях казал, че няма повече да му давам паспорта. Дори се бяхме скарали с техните за това. Оставих документите в жабката, за да не ги откраднат на купона. После трябваше да ми ги донесе.
- Неговият треньор и мениджър Венци знаеше ли, че той се бие с чуждо име?
- Знаеше. Беше наясно, че се казва Боби, но го пуска с чуждо име. Боби беше шампион и много добър човек. Яд ме е за момчето. Хем ми е приятел, хем братовчед.
- Бяхте ли наясно дали Боби има някакви здравословни проблеми?
- Много беше здрав! Като воин. По нищо не личеше да има здравословни затруднения. Но от видеоклипа се вижда, че е много изтощен. Изобщо не е трябвало да го пускат да продължи. Тренираше усилено за този мач. Има нещо гнило. Треньорът вероятно е направил врътката. Той върна моята лична карта на родителите на Боби.

Цончо Колев: Криминална история


Бившият треньор по карате на премиера Бойко Борисов - Цончо Колев, се е занимавал с подготовката на Боби Станчов преди години. В момента специалистът е в САЩ, но разказа пред "България Днес" своята гледна точка.
"Момчето припада. Не е ударен. Това се вижда от клипа - сподели своето мнение Цончо Колев. - Тръгна назад и падна. Бил е в безсъзнание, а после и в кома. За малко са го върнали. Почина детето. Вероятно от сърдечен удар."
Цончо Колев призна, че всичките професионални мачове на Боби са били под името Исус.
"Мениджърът Венцислав, който го заведе в Албания, беше наясно с това. - добави Колев. - Казвах на Боби, че това е голяма грешка. Обясних му, че после няма как да се бие със собственото си име. Има мениджъри, които намират бедни момчета. Дават им по 200-300 евро на мач за четири или шест рунда. Останалото прибират. Много е важно да се разбере какъв медицински преглед е представен и как е картотекиран Боби-Исус."
Цончо Колев добави, че има много мошеници, които събират момчета, за да бъдат донори за боксови победи.
"Нямам обяснение как точно е станал инцидентът - търси отговори Колев. - Или е имал някакъв здравен проблем, или мениджърът му е дал нещо, с което да го поддържа. Тогава сърцето не е издържало. Да не говорим, че е имал 2-3 тренировки за този мач. Това е криминално престъпление! Мениджърът Венци е ходил в семейството, за да изрази съболезнования. Казал е, че не знае как Боби е играл под чуждо име. Абсолютна лъжа."
Бащата на починалия боксьор е българин, а майката ромка. От 15-годишен не живее с техните. Сам завършва средното си образование. Успоредно с това работи и мечтае за кариера на боксьор.
"Невероятно дете - добави Цончо Колев. - Тренираше при мен бокс. Беше от махалата в Нови Искър. Изпълнителен. Всички бяха възхитени от него. Работи каквото му падне, за да изкара за храна и квартира. Пътуваше във Франция, за да работи."

Втори случай с българин

Смъртният случай с Боби Станчов е втори за български професионален бокс. През 1994-а Цветан Тодоров е нокаутиран в третия рунд от Марко Пикариело на галавечер в Санкт Гален (Шв). Той получава мозъчен кръвоизлив. Умира, като оставя две деца сирачета. Боецът от Кубрат е на 28 години.
Боби Станчов се бие под името Исус Величков от 2018-а. Той има пет загуби и нито една победа, но никога не е бил нокаутиран. Три от мачовете му са в Италия, а два в България.
Станчов е предоставил медицински изследвания, които са на името на Исус Величков.
Венцислав Георгиев от две години има лиценз за професионален боксов мениджър.

Сестрата е сигурна в убийство

Сестрата на Боби Станчов - Ани, е убедена, че трагичният инцидент е убийство. Тя публикува шокиращ пост в социалните мрежи.
"Моят бати си отиде твърде рано - пише Ани. - На 1000% се съмнявам, че той беше убит. Голяма част от видеоклипа с мача е орязана. Защо са позволили на брат ми да се качва на ринга с чужди имена? Неговият така наречен треньор напусна държавата веднага след като научи, че брат ми е починал. Заряза го в продажна Албания. Защо на брат ми му става лошо без никаква причина? Възползват се от това, че сме роми. Мислят, че не си знаем правата, но сгрешиха. С моето семейство ще получим справедливост за отнетия живот на моя брат."
"България Днес"