Няколко дни след края на един от най-силните турнири, провеждани някога в България – LUKOIL CUP 2019, екипът на BgDerby.com реши да Ви запознае с това, което ни направи най-силно впечатление. В следващите редове ще Ви разкрием, какво забелязаха нашите репортери по време на престижната надпревара, събрала някои от най-силните европейски отбори в Коматево.

ПОЗИТИВНО ОТНОШЕНИЕ:

Да, това със сигурност бе най-впечатляващото по време на целия турнир. Цялата надпревара премина при изключително позитивен дух, идващ както от родителите и юношите, така и от самите организатори. Със сигурност това позитивно отношение се отразява и върху цялостното мислене на младите футболисти, които се на затормозени от очаквания за резултати и победи, за тях футболът е една игра и удоволствие. След всеки мач, независимо как бе завършил той, децата бяха подкрепяни от родителите си и от организаторите. Особено силно впечатление направи след края на финалната битка отношението на горещата агитка от Стяуа към конкурентите от Андерлехт. Родителите, които през целия мач не спряха да пеят песни за любимия си румънски тим, след двубоя изпратиха с бурни аплодисменти отбора на Андерлехт, а двата тима демонстрираха страхотно приятелско отношение помежду си. По време на подобни юношески турнири в България сме свикнали да се коментират съдийските решения. Тук, по време на целия турнир, нито един отбор не влезе в саморазправа със съдиите. Всяко решение бе приемано по най-нормалния начин, съдиите бяха оставени на спокойствие да ръководят мачовете си. Грозните подвиквания от родители бяха невероятна рядкост и това бе още едно от нещата, за които европейците със сигурност работят – децата да не бъдат обременени от мисли за съдийските отсъждания.

ЩАБОВЕ:

Преминаваме към следващата точка, която трябва да бъде като сигнал за всички родни клубове, които имат амбиции да се наричат грандове или да се смятат за сериозна организация. Всички европейски отбори бяха с огромен за родните стандарти щаб. Старши треньор, помощник-треньор, кондиционни треньори, доктори и т.н. бяха неизменна част от отборите-участници в турнира. Това е силно пренебрегвано от нашите отбори, но със сигурност прави огромно впечатление. От европейските тимове лъхаше увереност, че всеки един от хората извън терена, е наясно защо е тук и бройката на щабовете наистина бе впечатляваща. ЕКИПИРОВКА: Още една силно пренебрегвана точка за родните стандарти, а всъщност много важна за цялостния облик на школите. Цялата делегация на европейските отбори – щаб и футболисти, бяха облечени по абсолютно еднакъв начин. Правеше впечатление, че на повечето екипировки за т.н. „свободно време“, бяха брандирани основните спонсори на клубовете. Практика, която е нормална за европейските отбори, но за съжаление силно пренебрегвана в България. Със сигурност цялостната визия на тимовете е едно от най-важните неща, правещи сериозно впечатление на неутралния зрител.

ЦЯЛОСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ:

Тук е времето да похвалим Ботев Пловдив за цялостната организация, която бе създадена по време на турнира. Още от откриването, което бе на изключително емблематично място – Античния театър. Церемонията напълно отговори на стандартите на турнира и от самото начало „канарчетата“ ясно показаха, че в Пловдив ще се случи нещо голямо. На церемонията по откриването, както и на финалите, присъстваше и директорът на школата на Локомотив – още една много голяма позитивна точка за двата пловдивски гранда. По време на целия турнир „жълто-черните“ се справиха с организацията и покриха всички изисквания на руската компания и армията от пиари, които пристигнаха да съблюдават, как преминава турнира и да помагат с организацията. Закриването на турнира също бе на много добро ниво, а по информация на BgDerby.com организаторите от Русия, както и отборите участници, са останали крайно очаровани от условията, предоставени от „жълто-черните“.

ИЗВОД:

Несъмнено този турнир донесе голяма реклама за Ботев Пловдив като клуб. Снимки и видео материали от мачовете бяха публикувани в доста медии в Белгия, Италия и т.н. Сайтовете и официалните страници в социалните мрежи на всички отбори също публикуваха постоянно фотоси от базата на канарчетата в Коматево. Това несъмнено ще донесе позитиви за жълто-черните. Самият пловдивски клуб пък имаше възможността да се докосне до големите. Да черпи опит от първа ръка, как се работи в чужбина. Видяното трябва да бъде приложено и при канарчетата. Защото в школите на Интер, Андерлехт, Звезда, Стяуа, Спартак Москва и прочие топлата вода отдавна е открита и те са едни добре смазани машини, а у нас всяка година само слушаме, как ще се заработи по европейски модел. Е, ръководство, администрация и треньори в Ботев Пловдив имаха възможността да докоснат въпросния модел. Дали го направиха и дали извадиха поуките си, или отново типично по нашенски ще си кажем: Тези пък мен на какво ли толкова могат да ме научат? Силно се надяваме, че всички в Коматево са гледали на този турнир като възможност да се научат на нещо, а не като на досаден ангажименти и нежелан извънреден труд!