Премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че името на Кристалина Георгиева е било обсъждано за шеф на Еврокомисията, за председател на Европейския съвет, включително за поста на Федерика Могерини, която е Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. „Не е възможно, мечтайте си. Няма как да стане”, отвърна той на въпроса дали България може да се озове едновременно с председател на Европейския съвет и с еврокомисар.

Борисов обаче призна, че е оттеглил предложението страната ни да оглави поста на Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

„Отказахме поста на Могерини. Какво е по-добре да имаме – комисар с изряден ресор или върховен преговарящ? Представете си, че Западните Балкани не бъдат поканени за преговори в ЕС. Какво ще кажат македонци, сърби, албанци, косовари…?” попита премиерът ни. Бойко Борисов бе категоричен, че правителството ни ще подкрепи Мария Габриел за еврокомисар. „Към момента няма гласуване, няма каквото и да е било. Всеки си предлага своите кандидати.

Аз отговарям за нашата позиция, тя е ясна и категорична – Манфред Вебер на европарламента, Франс Тимерманс на комисията. Това, което към момента има договорено, е тази формула и разбира се ще търсим мнозинство по нея”, заключи министър-председателят ни.