Новият облик на европейските институции постепенно си идва на мястото. Лидерите на Европа решават: Кристалина Георгиева оглавява Европейския съвет? Ако решението бъде взето окончателно, тя ще заеме мястото на Доналд Туск, който сега заема длъжността.

В момента Георгиева е временно управляващ директор на Световната банка. Два пъти е била избирана за комисар на годината - през 2010 г. поема въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. В комисията Юнкер е заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси. Бе номинирана и за генерален секретар на ООН, но по време на изслушването завърши 8-ма.

Председател на Европейската комисия пък ще стане Франс Тимерманс, който ще замести Жан-Клод Юнкер. Манфред Вебер, който е от Европейската народна партия, ще оглави Европарламента, макар да се гласеше за шеф на Еврокомисията, предава Ройтерс. Белгийският премиер Шарл Мишел пък ще оглави външната политика на ЕС.

Той наследява на поста Федерика Могерини. Разговорите за новия начин, по който ще изглеждат европейските институции, продължават, коментират дипломати. Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължава и към момента.