Община Стара Загора все още не е получила официалното становище на „Информационни системи” за пробива в електронната  система за прием в детски и учебни заведения, при която бяха източени данните на над 230 хиляди старозагорци.

„Общината е ползвател на техния софтуер, който е бил пробит. Всички отговори, които трябва да се дадат са от тяхна страна и очаквам това да стане възможно най-бързо. Проблемът е достатъчно общественозначим и  ако някой е успял да пробие системата те трябва да отговорят защо и по какъв начин ще преодолеят проблема. В противен случай изглежда несериозно”, коментира кметът Живко Тодоров.

Компютърният специалист, който демонстрира как се точат лични данни Петко Петков бе задържан за едно денонощие. Според кмета Тодоров „ действията му не са правилни. Смятам, че не е редно някой да придобива лични данни на старозагорци, дори и да е с цел демонстрация.

Общината не е следствен орган. Има институции, които трябва да се произнесат, ние сме  ползвател на софтуера на „Информационно обслужване”, но вината за пробив не е наша, а на държавната фирма”, допълни кметът Тодоров.

Той посочи, че веднага след демонстрацията на Петко Петков в интернет пространството, се опитал да разговаря с него. „Не получих обаче отговор. До сега той не е сигнализирал за нередност в системата. Не мога да коментирам действията му”.

 
От 26 юни бе спрян временно достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора заради пробив.