С ръста на търсенето на електрически автомобили в Европа купувачите все повече се интересуват какво реално, а не на хартия, разстояние те могат да изминат между две зареждания. Специалистите на изданието What Car? провериха запаса от ход с едно зареждане на редица популярни модели и установиха кои от тях могат да изминат повече.


Те са направили това с помощта на самостоятелно разработена методика, като не са се доверявали на данните на автомобилните производители. 

Електромобилите са били тествани на реална отсечка. 

Резултатите на топ 5 

На първо място се нарежда кореецът Hyundai Kona Electric с батария с мощност 64 кВт*ч (приблизителна мощност 200 конски сили). С едно зареждане автомобилът е способен да измине 417 километра. 

На второ място се нарежда британеса Jaguar I-Pace с батерия с мощност 90 кВт*ч, запасът на ход е 407 километра. I-Pace удържа победа при аналогичен тест през 2018 година. Плюс на автомобила е, че има функция "експресно зареждане" и до 80% от енергията той може да зареди в батерията си за 46 минути.  

Запасът от ход на Kia e-Niro (мощност на батерията е 64 кВт*ч) е също 407 километра, затова той дели второто място с Jaguar I-Pace. Автомобилът е доста пъргав, добре се управлява и е доста просторен за петима души. 

Tesla Мodel X 100D (мощност на материята 100 кВт*ч) се нарежда на четвърто място. Реалният ход с едно зареждане на колата е 375 километра. Експертите отбелязват, че Тесла X е бил първият престижен електрически кросоувър и конкурент на Audi Q7. 

Петицата се попълва отново от Tesla — Model S (с мощност на батерията 75 кВт*ч), пробегът ѝ с едно зареждане е 384 километра. Модель S се появи през 2014 година и промени имиджа на електромобилите. Това е един разкошен и просторен за петима души автомобил автомобил с достатъчен пробег с едно зареждане. Средно колата може да бъде заредена у дома за 11 часа, при което устройствата за бързо зареждане на Tesla Model S може да зареди батерията до 80% само за половин час.