Жигулите по време на своя разцвет бяха самата гордост на своите собственици, а и най-любимата им играчка. Всеки притежател на това соц-возило изпитваше постоянната неудържима нужда да се грижи за него и постоянно да му прави подаръци. И, естествено, да я подлага на подобрения, до колкото това бе възможно. 

Също трябва да се отбележи, че от време на време въпросният "тунинг" придобиваше доста странни и неочаквани измерения...

През 70-те години на миналия век бе периодът, през който с лека ръка собствениците на Жигули започнаха масово да купуват топки за тенис на корт. Купувайки няколко опаковки с въпросните спортни артикули, тогавашните "господари на тунинга" пристъпваха към ритуала за "увеличаване на товароносимостта" на своите малолитражки, пъхайки топките между "спиралите" на задните пружини. А след това въпросните се хвалеха пред съседите: сега товаря картофите с чували, а колата дори и не помръдва. 

Глупавата мода си отиде толкова бързо, колкото се и появи - гаврата с доброто окачване превръщаше колата в гърмяща талига, а с нея изчезна и дефицитът на топките за тенис на корт. 

Впрочем, ако човек се разрови из форумите за тунинг, той би открил, че дори и днес отделни собственици на западни автомобили не се притесняват да прилагат въпросното подобрение и на своите коли. 

"Тунингът" на автомобил SsangYong Kyron 

Както се казва, човечеството се развива спираловидно....