Можем да си спомним десетки филми със страхотни коли, макар че, разбира се, не всички тези автомобили са станали култови. Въпреки това, често колите се вписват перфектно в сюжета на филма, и дори се превръщат в отделен филмов герой. Избрахме да ви покажем най-култовите коли от киното за всички времена.

 

Ferrari 250 GT California – "Почивният ден на Ферис Бюлър" (1986)

В младежката комедия е заснета реплика на Ferrari 250 California, но от това спортният автомобил не стана по-малко знаменит. Между другото, от модела California през 50-те години са пуснати 55 екземпляра и сега те струват десетки милиони долари.

 

Ford Mustang GT – "Булит" (1968)

Филмът "Булит" стана известен с прочутото си преследване по улиците на Сан Франциско. Героят на Стив Маккуин шофира знаменития зелен Ford Mustang GT с 6,4-литров V8 двигател с мощност 325 к.с.

 

 

Ford Falcon Interceptor – «Лудият Макс» (1979)

Мел Гибсън залавяше злодеите подпомаган от модифициран полицейски Ford Falcon с компресорна "осмица".

 

Lotus Esprit – "Шпионинът, който ме обичаше" (1977)

Спортният автомобил Lotus Esprit на Джеймс Бонд се превръща в подводница и изстрелва ракети. Сега колата е в колекцията на Илон Мъск.

 

 

Ford Mustang Shelby GT500 – "Да изчезнеш за 60 секунди" (2000)

Никълъс Кейдж и неговият Mustang, известен като "Eleonor" станаха много известни след излизането на филма.

 

Mini Cooper – "Италианска афера" (1969)

Малките  Mini Cooper вършеха чудеса на оживените италиански улици.

 

Батмобил – "Батман" (1989)

Всъщност, във всеки епизод на филмовата сага имаше Батмобил, но най-култовият е автомобилът от 1989 г. с газова турбина и цял набор от приспособления.

 

Dodge Charger – "Бързи и яростни" (2001-2018)

Известният черен Dodge Charger 1970 г.  се появява редовно в поредицата от филми "Бързи и яростни". Тунингованият автомобил  е семейна реликва на Доминик Торето.

 

DeLorean DMC12 – "Завръщане в бъдещето" (1985)

Футуристичното купе на DeLorean се прослави като фантастична машина на времето, въпреки че самият модел не беше много успешен.

 

Aston Martin DB5 – "Голдфингър" (1964)

Най-известната кола на Джеймс Бонд с картечници, сменяеми номера и седалка катапулт. Между другото, сега Aston Martin по поръчка прави негова реплика.