Могат ли да се съчетават конвенционалната неврология, мануалната терапия и акупунктурата при болки в гърба и кръста? Какви заболявания повлиява най-успешно признатата официално от СЗО методика акупунктура? Кога дисковата херния предполага консервативно лечение, в т.ч. мануална терапия? Що е то фибромиалгия, как се овладяват многобройните прояви на това състояние?

Масажирайте тази точка от лицето ви и това ще промени тялото ви завинаги

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Борян Бужов - специалист невролог, мануален терапевт, традиционна китайска медицина. В практиката си прилага мануална терапия при остри и хронични болки в кръста, шията и гърба; специализирани масажни техники при болки в кръста, гърба и шията; мануална мобилизация на периферни стави (например “замръзнало рамо”); акупунктура и електроакупунктура (вкл. аурикулотерапия) и рефлексотерапия при болести на опорно- двигателния апарат; акупунктура и електроакупунктура при болести на централна и периферна нервна система; козметична акупунктура. 

Д-р Бужов е завършил редица допълнителни специализации и курсове в своята медицинска област. Член и секретар е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания; член е на  European Cosmetic Acupuncture Society. Член е на Управителния съвет на Българското дружество по традиционна китайска медицина и на Българския лекарски съюз.

- Д-р Бужов, могат ли да се съчетават конвенционалната неврология, мануалната терапия и акупунктурата?

- Разбира се, абсолютно се съчетават. По мое мнение е задължително да се използват и трите практики за диагностика и лечение на редица заболявания и състояния, тъй като се доказа, че тяхното комбиниране действа най-добре и ефективно.

- В тази връзка вероятно се налага освен неврологичен и мануален преглед? С какво допринася мануалната диагностика?

- Мануалният преглед е именно този, който ще ни даде и топичната диагноза чрез използването на т.нар. сегментарно изследване. Освен неврологичния преглед, който ориентира доста добре, мануалната диагностика използва методики, които много прецизно, в допълнение към неврологичния преглед, установява проблемите в гръбнака. Всичко това ни насочва към правилното лечение на пациента.

Експерт разбули тайните на масажа: Какъв ефект има, колко често трябва да се прави и може ли да бъде вреден

- Моля ви да коментирате по-подробно и достъпно същността и основните характеристики на акупунктурата. Какви заболявания повлиява тя?

- Световната здравна организация още през 1969 г. излиза със списък от заболявания, които трябва да бъдат лекувани предимно с акупунктура. Едно от заболяванията, които дефинитивно се лекуват с акупунктура, е именно болката в кръста. И това е една от причините акупунктурата да е призната за метод на лечение в западния свят. 

- Какви са нейните предимства?

- Едно от основните предимства е, че ги няма рисковете от нашето западномедицинско приложение на медикаментите, имам предвид на нестероидните противовъзпалителни средства. Рисковете от тези медикаменти са признати, заради което се правят максимални опити да бъдат изчистени като такива, въпреки че, за съжаление, все още съществуват. Затова преди да изпишем такова западномедицинско лечение, ние винаги питаме нашите пациенти дали проявяват някои от противопоказанията 

И ако имат такива противопоказания, въобще не трябва да приемат въпросните медикаменти. Друго съществено предимство на акупунктурата е това, че тя е абсолютно безвредна. Може да бъде прилагана по всяко време и на всяко място. Разбира се, в условията на регистрирани кабинети за прилагане на тази методика.

- По какъв начин акупунктурата влияе на нашето тяло, на болестите? 

- Вече може да се каже, че част от механизмите на действие на акупунктурата са изяснени, тъй като още преди няколко години беше показано, че при акупунктура се отделят субстанции, които оказват изключително въздействие, дори се наричат хормони на щастието. Такива субстанции се отделят по време на самата процедура и чрез въздействието си върху централната нервна система карат пациентите да се чувстват  съответно много по-добре. Това е само биохимичният механизъм на процедурата, за който знаем. 

Искам да посоча, че тези субстанции действат и на четирите вида опиоидни рецептори. Така че е много мощно благотворното действие. В дългосрочен план се осъществяват промени както на гръбначния мозък, така и на нивото на главния мозък. Т.е., приложение на акупунктура достатъчно дълго време е с достатъчна и дългосрочна ефективност. Тъй като при всяка процедура работата с пациента е много интензивна. Работи се много активно върху определени точки по тялото. И след съответната адекватна стимулация (искам да изтъкна, че акупунктурата работи с натрупване) се постигат ефекти на промяна, дори на ниво главен мозък; документирани са ефекти на промяна на нивото на мозъчната кора. Това е нашето западномедицинско разбиране за ефектите от акупунктурата. 

Какво може да определи времето, в което се събуждате през нощта

Д-р Борян Бужов

В тази връзка искам да изтъкна, че в края на 2017 г. излезе публикация в популярно издание, според която  Националният институт по здравеопазване на САЩ е спонсорирал изследване, което установява по безспорен начин ефектите на акупунктурата. Това се случва чрез наши съвременни изследвания - имам предвид чрез електромиография, чрез магнитно-резонансна томография, чрез ПЕТ-скенер и т.н. Това са все високоспециализирани изследвания, които доказват ефективността от акупунктурата. 

Разбира се, що се отнася до теорията на китайската медицина, принципно тя е свързана с тока на жизнената енергия “Ци”, който трябва да бъде възстановен. Тъй като според тази теория всяка една промяна в тока на жизнената енергия “Ци” води до различни видове оплаквания на пациентите във връзка с редица заболявания. 

Обикновено болката в кръста се обяснява с няколко вида промени, които от своя страна са свързани именно с тока на тази енергия, а може би и с някои от другите течни субстанции на организма. Пациентите имат оплаквания именно в резултат на настъпили такива промени. Съответно след възстановяване на тока на тази енергия или на другите течни субстанции на организма, пациентът се излекува, той оздравява.

Дихателни упражнения за отслабване и лечение

- В тази посока искам да ви попитам и за лазерпунктурата. Каква е нейната същност и при кои състояния е удачно прилагането й?  

- Лазерпунктурата е методика, която избягва използването на иглите 

Тя има добри противовъзпалителни ефекти. Самият лазер, когато е достатъчно мощен, проявява своите противовъзпалителни ефекти. С това е добър, с това е силен - първо, че тази методика е неинвазивна, както казах - не навлизат игли в тялото. И второ - има много добри противовъзпалителни ефекти. Освен това лазерпунктурата е по-безболезнена. Разбира се, това е нашият западен вариант на класическата акупунктура. 

Електроакупунктурата също има доста предимства, може да се използва успешно в ситуациите с остра болка, но когато възпалението не е толкова силно. При много сериозни оплаквания на пациента и, разбира се, ако няма толкова тежко възпаление на мястото, аз бих препоръчал и лазерпунктура, защото, както споменах и по-горе, тя има по-мощни обезболяващи ефекти. А специално за електроакупунктурата бих препоръчал тя да бъде ползвана по съответния начин от гледна точка на честота, интензитет, тип вълна и т.н. Т.е., има съответни параметри и е доказала високата си ефективност при болки в кръста. 

- Д-р Бужов, моля ви да поговорим и за начина, по който вие се справяте с болките в гърба. 

- Болката в гърба трябва да се разглежда в няколко направления. Тя може да се остра или хронична. Но друго искам да кажа. Винаги, когато има болка в гърба, трябва да се мисли и за проблеми в шията, тъй като доста често е налична т.нар. шийна болка в гърба. Тази шийна болка в гърба е проява в долните сегменти на шията, а изявата им е болка в гърба. Искам да кажа, че съществуват мануално-медицински методики, които диференцират дали се касае за истинска болка в гърба или за шийна болка. Задължително е това да се направи, преди да се предприеме каквото и да било лечение - говоря от диагностична мануално-медицинска точка. 

Мануалната терапия може да свърши чудеса при такава остра болка. Когато става дума за хронична болка, мануалната терапия също може да е от полза, но аз в този случай бих заложил повече на акупунктурата. Също в комбинация, но в по-голяма степен акупунктурата, защото хронифицираните състояния ще се повлияят. Най-вероятно има насложени и други фактори, които вече трябва да бъдат разгледани от традиционната китайска медицина. Именно те трябва да бъдат повлияни и коригирани.

Китайски професор посочи какво да правите сутрин, за да сте здрави (СНИМКИ)

 Вчера ми се обади читател с молба за съвет дали да се подложи на операция за дискова херния, или първо да опита консервативно лечение. Вие какво бихте го посъветвали? А методите на мануалната медицина могат ли да повлияят и дискова херния?

- Дисковата херния е анатомичният субстрат на оплакванията, които пациентът съобщава, когато пристигне при нас. Той идва с болковия си синдром, със съпътстващите го находки. А иначе дисковата херния сама по себе си води до оплаквания, когато притиска определени анатомични структури. Така че лечението е насочено в посока коригиране оплакванията на пациента и правилно разполагане на тъканите - говоря за тъканите на опорно- двигателния апарат спрямо тази дискова херния. Тя е разположена в съответния сегмент между два прешлена и с методите на мануалната медицина трябва да бъде поставена, дай Боже, успешно, в такава позиция, в която не води до никакви оплаквания. И съответно след такова лечение пациентът трябва да поеме контрола. Това е много важно, ние в един определен етап от лечението даваме на своите пациенти домашно да го нарека. Т.е., какво те трябва да изпълняват у дома с цел поддържане на постигнатото.

 -Ако мануалната терапия не помогне, какво следва?

- С пълна сила влиза акупунктурата също. Тя несъмнено има своето място при дискова херния. И действа по същия механизъм, както при болката в кръста, за която вече говорихме. Абсолютно индикирана. Има методики, които лекуват самия сегмент, който причинява оплакванията на пациента, както и съседните му сегменти. И, разбира се, в един етап, когато пациентът дойде с определен тип оплаквания, той трябва да бъде насочен към неврохирург. Ние ,невролозите, и специалистите по мануална терапия и традиционна китайска медицина знаем докъде можем да помогнем и откъде нататък вече е ролята на нашите колеги неврохирурзите.  

Яна БОЯДЖИЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!