Според информация на ВВС, така дълго очакваната криптовалута на Facebook ще се появи официално на бял свят през 2020. GlobalCoin, както бива наричана в момента от хората, които работят по нея, ще бъде тествана до края на годината преди да бъде пусната през следващата.

„Проект Либра“, както е именуван цялостния проект по създаването на валутата, цели създаването на монета от типа на стейбълкойните, т.е. криптовалута, която ще е обвързана с официалните курсове на традиционните валути. Тя се разработва съвместно с банките, като целта е да представлява голбален начин за онлайн разплащане, като самите транзакции ще са със значително занижени такси от сега исканите.

Токенът на GlobalCoin ще е прикрепен към „кошница“ от фиат валути, в която влизат японската йена и американския долар, предава британската медия. Изданието предава, че в момента текат разговори между социалната мрежа и правителствени агенции и компании по отношение на регулаторната страна на пускането на GlobalCoin. Сред тях са Bank of England, трезора на САЩ, Western Union, няколко борси и компании за онлайн разплащане.

Би Би Си припомнят, че в последните месеци властите наблюдават внимателно действията на социалната мрежа и спазването на правилата за личните данни, като въпросът за планираната валута също е бил обсъден с Facebook.

„Facebook попадна под кръстосан огън в последните години, заради начина, по който боравят с личните данни на своите потребители, и регулаторите искат да следят отблизо пускането на монетата. По-рано този месец, американският сенат и банковия комитет написаха открито писмо до господин Зукърбърг с въпроси относно начина, по който ще функционира валутата, какви защити ще бъдат осигурени на потребителите и как ще бъде защитавана информацията“, припомня Би Би Си.