В днешно време страшно много хора пренебрегват съня. Започваме да жертваме пълноценната си нощна почивка още от най-ранна възраст: първо губим това време, залягайки над уроците в училище и университет, след това жертваме съня си заради работата...

Смятаме, че за да изградим успешна кариера, трябва да сме не само внимателни и усърдни, но и да отделяме допълнително време на работата си. И всичко това за сметка на почивката. Най-интересното е, че абсолютното всички хора осъзнават много добре колко важен е сънят, не спират да се оплакват от неговото отсъствие, но не правят нищо конкретно по въпроса!

Днес от  ще се опитаме да ви накараме да се замислите сериозно в тази посока, като ви разкажем какво ще се случи с организма ви, ако не спите достатъчно. 

На първо място, недостигът на сън може да ви накара да поемете несъществуваща вина. Поне така сочат данните в един от докладите на американския Сенат. В него се посочва, че затворници, които са били принуждавани да бодърстват, често са признавали неща, които не са извършвали.

Редовното недоспиване може да доведе и до изострянето на чувства, сходни с усещанията при шизофрения. Чувствителност към светлината и ярките цветове, изкривено усещане за време и променено възприятие на тялото са типични симптоми на това заболяване. Те могат да се появят 24 часа  след като сте лишили организма си от сън!

Недостигът на сън може да доведе и до изкривяване на мисленето. Човекът има структуриран тип мислене. Той е изключително богат и организиран, като всички причинно-следствени връзки са логични. А с липсата на сън начинът на мислене се променя.

Емоционалната нестабилност също може да бъде причинена от недоспиване. Когато се лишавате от почивка през нощта, е много по-трудно да държите емоциите си под контрол. Настроенията ви ще започнат да се променят много бързо, първоначално ще се смеете и забавлявате, а след това неочаквано ще започнете да плачете. 

Ако не спите дълго време, можете да си навлечете и здравословни проблеми. Излагайки тялото си на дълги периоди бодърстване, значително увеличавате риска от заболявания като  хипертония, инсулт, инфаркт и диабет. Добре е да вземете предвид тези неща, преди да решите, че работата, която не сте успели да свършите в офиса, е по-важна от съня!

Недостигът на сън може да се отрази зле и на имунитета ви. Организмът ви се нуждае от сън, защото в това време имунната ви система се бори по-активно с всички проблеми. Безсънието може да доведе до натрупване на токсини в мозъка и кръвта, които носят голям риск за здравето. 

Продължителното будуване може да доведе и до хормонално разстройство. Ако не сте спали дълго време, много от хормоните ще спрат да се произвеждат. Това, от своя страна, ще окаже много негативно въздействие върху общото ви състояние. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки