Д-р Иван Йорданов, Началник отделение, Ушно-носно-гърлени болести

Д-р Йорданов завършва Медицинска Академия в София през 1992г., а от 1996 г. е специалист по Оториноларинголагия. Сега е началник на отделение по Ушно-носно-гърлени болести в МБАЛ “Софиямед”. Работил е в Първа градска болница София и в Англия в James Cook University Hospital , както и в Whipps Cross University Hospital в Лондон. 

Специализирал е Лицева пластична хирургия и хирургия на глава и шия в Америка и Италия. 

Член е на Европейската академия по Лицева и пластична хирургия, Европейското дружество по Ринология, Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия; Софийско Сдружение по Оториноларингология; Български Лекарски Съюз; Българско Ринологично Сдружение.

13 симптомa, които не трябва да пренебрегвате в никакъв случай!

Световната Здравна Организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 - 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 - 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. С настъпването на пролетта острите хронични инфекции зачестяват, а в основата на някои от тях стоят именно нелекуваните алергии. Едно от най-често срещаните заболявания дължащо се алергия през пролетния сезон е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското названиe алергичен ринит.

Алергичният ринит засяга 500 милиона души в световен мащаб. Това заболяване се увеличава в повечето страни, особено на места, които досега са показвали много по-ниски и средни нива на разпространение. 15 - 20% от европейското население страда от тежка форма на алергичен ринит. В Европа, 10 - 20% от подрастващите на възраст от 13 до 14 години страдат от тежък алергичен ринит и това разпространение се увеличава в повечето развити страни. 50 % от децата с алергичен ринит, с напредване на възрастта, развиват астма. Именно затова специалистите алармират да се обръщаме към тях навреме, за да не се стига до тежки усложнения.

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за тези над 40 години

 Д-р Иван Йорданов

Основните клинични симптоми на алергичните ринити са хрема с воденист секрет, кихане, сърбеж в носа, често пъти и в очите, твърдото небце и гърлото, както и загуба на обонянието. Често се придружават от носна полипоза, алергично възпаление на околоносните кухини (риносинуити) и алергични процеси на горните, а понякога и на долните дихателни пътища.

Началникът на отделението по УНГ болести в УМБАЛ “Софиямед” д-р Иван Йорданов казва, че алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно може да се превърне и в целогодишно.

“Важна е правилната диагностика - да се установи от специалист дали настина се касае за алергичен ринит и пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди, и да го проведе за по-продължително време, за да може симптоматиката да отшуми”.

Когато тези стъпки биват пренебрегнати може да има усложнения - хипертрофия на носните лигавици, която може да доведе до образуването на носни полипи, инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма.

“Затрудненото носно дишане като цяло води до сериозни нарушения и заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи. Един от рисковите фактори за развитие на алергичния ринит е изкривената носна преграда - такива пациенти са по-склонни към инфекция от алергените и симптоматиката при тях се засилва. Тогава трябва да се пристъпи към оперативно лечение, което да коригира носната преграда”, казва УНГ специалистът.

Диетолози изненадващо: Салатата "Цезар" е изключително вредна

Основна цел при лечението на алергичните и неалергични ринити е пациентът да поддържа сравнително добро качество на живот с помощта на назначената терапия, но специфично лечение на хремата няма. Прилагат се симптоматични средства - капки за нос, антипиретици, при бактериални усложнения - пер ос антибиотици. Най-често прилаганите фармакотерапевтични средства за лечението на алергичните и неалергични ринити засега са антихистаминовите препарати (за системно и локално лечение), кортикостероидите за системно и локално приложение. Лечението с кортикостероиди, приложени системно се назначава  само при специални индикации и то в ограничени дози. Заради страничните им ефекти, лечението трябва да се прилага по-рядко, в ниски дозировки и за кратък период (2-3 седмици) и винаги под лекарски контрол. По-широко приложение за лечение на ринитите намират и локално прилаганите кортикостероиди, които са средство за лечение на всички клинични форми на ринити. При това лечение също трябва да се спазват някои ограничения в дозата и времето на лечение (до 2 месеца).  За съжаление, скоро след спирането на приема, симптомите се възобновяват. Това налага лечението да продължи по-продължително време и да бъде под лекарски контрол.

Дефицитът на витамин D носи риск от отключване на шизофрения

Според д-р Йорданов някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

“Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които впоследствие изискват хирургична намеса”, уточнява УНГ специалистът. Той напомня, че на територията на ДКЦ “Софиямед” функционира УНГ кабинет, който извършва консултативни прегледи на пациенти.

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!