По инициатива на братята Петър и Ангел Михайлови в село Ощава, община Кресна, с възпоменание и курбан бе почетена паметта на баща им Асен Михайлов и други горяни, обесени в затвора на Горна Джумая /Благоевград/ през месец май 1949 година. По време на възпоменанието пред паметника на горяните в Ощава бе отдадена почит на обесените и излежали присъди горяни от Шести пирински отряд, воден от Герасим Тодоров.
Слово за събитията, разиграли се в тази част на Пирин планина в периода 1947-1948 година, за съдбата на горяните и комитите от времето на Яне Сандански произнесе Атанас Йосифов от Сенокос, родственик на самоубилия се горянин Петър Гърков от Брежани. Той отбеляза, че по време на този жесток период са убити 7 горяни и техни помагачи, 3-ма са се самоубили, а десетки са осъдени на различни срокове строг тъмничен затвор.
Паметта на жертвите бе почетена с едноминутно мълчание. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Възпоменанието бе уважено от заместник-кмета на Кресна Валентин Стоичков, пълномощника на кметство Ощава Спас Ташев, много хора от Долна Градешница, Брежани, Кресна, Благоевград, София…
От името на синовете на обесения Асен Михайлов беше поднесен агнешки курбан, приготвен от съпругата на Петър Михайлов, бивш пощальон в Благоевград – Райна, известна като майстор на курбаните на всички местни църковни и други празници.
Годишнината от обесването на Асен Михайлов бе ознаменувана и като фамилна среща на семейство Райна и Петър Михайлови. Отзовали се бяха голяма част от семейството, сред които дъщерите Йорданка и Мария, зетьовете Илиян и Иво, внуците Христо, Петър, Методи и близнаците Владимир и Владислав.
БОРИС САНДАНСКИ


  • Атанас Йосифов припомня събитията от тукашното Горянско движение пред част от присъстващите

  • Фамилия Михайлови на курбана