Няма да има референдум за въздуха над Русе.

Това стана ясно след като общинските съветници отхвърлиха искането на инициативния комитет за организиране на допитването, предава TVN. То беше подкрепено с подписи от над 15 000 русенци.

Официалните мотиви за отхвърляне на искането са недостатъчния брой подкрепили предложението, тъй като от ГРАО са установили 1233 некоректни подписа, след приспадането на които броят подкрепящите искането спада под законово изисквания минимум. Сред другите мотиви са големият брой въпроси и не на последно място – неясното им и неточно формулиране.

Има логика в преформулиране на въпросите, но без да се променя смисълът им. Това обаче води до нови въпроси, изрази личното си становище председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев.

Той призна огромния труд на хората, събирали подписите, независимо от по-малкия от законовите изисквания брой. Референдум се прави по въпроси, по които има различни мнения, а по въпросите за чисти въздух и вода всички сме на едно мнение, каза още председателят на общинския съвет и изрази становище, че допитването няма да доведе до подобряване на екологичната обстановка в града.

Въпросите трябва да са ясни, точни и най-важното, законосъобразни, допълни общинският съветник д-р Теодора Константинова.

Ако приемем въпросите в този им вид, няма да свършим това, което хората искат, каза общинският съветник Евтим Милушев.

След гласуването председателят на Инициативния комитет Бойко Никифоров обяви, че ще атакува решението по съответния законов ред.

Очаквайте подробности за стъпките, които ще предприемат организаторите на искането за референдум.