Отношенията между президента Румен Радев и изпълнителната власт навлизат в нова фаза – държавният глава отказва да работи с правителството на Бойко Борисов.

Това e новината, която стана известна днес по време на брифинга на президента, на който той отчете двугодишния си престой на “Дондуков”2.

“Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управлението! Той е конфронтационен и често погазва закона!”, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос на Епицентър.бг след като отправи убийствена критика към кабинета на Борисов по време на 27-минутното му експозе.

Без да назове името на премиера, президентът го обвини в еднолично управление, което разпределя на тъмно обществени пари, еднолично решаване кои фирма да работят и кои не, налагане на репресии срещу критиците на властта.

“Правителството концентрира власт отвъд отредената му по конституция и нарушава баланса на властите”, посочи държавният глава.

“Това личи и в отношението му към Народното събрание, и във външната политика и в изпълнението на закона за държавния бюджет, и в други сфери”, продължи Радев.

Безнаказаност и корупция – са истинският проблем на България, обобщи държавният глава.

След този обзор държавният глава смята, че единственият изход от тежката ситуация, в която се намира България днес, е “радикална промяна на политическата среда и на стила на управление”.

В същото време Радев е убеден, че скандалите в коалицията минират каквато и да е възможност за реформа и промяна на управлението.

“Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, настоява Радев, обръщайки се към органите на правовата държава.

И посочва: “Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина”.

“За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите”, каза президентът.

Радев посочи и откъде трябва да тръгне възмездието: “Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта”.

И продължи: „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, продължи президентът да изброява негативите на управлението.

Затова, според него, е безмислено да влиза в диалог с това правителство, тъй като не намира база за разговор, уточни той.

Радев отговори и на въпрос на Епицентър.бг – дали след тези критики по отношение на процедурата за избор на нов изстребител, тя трябва да започне отново.

“Дали ще се започне отново и как, това е отговорност на правителството, което то прехвърли удобно на Народното събрание, за да се размие в колективната безотговорност на парламента. Тяхно е решението, тяхна е отговорността”, отсече Радев.

И обясни: “Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България”. “За конкурса за изтребител беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители”, съобщи Радев.